Do 6 soutěžních kategorií včetně vloženého poháru Veterán Klasik se sjelo celkem 172 jezdců. Čekala na ně velká trať včetně stříbrské bestie, milovaného i nenáviděného skoku přes silnici.

Přestože říjnový termín patří mezi pozdní a pořadatelé se obvykle obávají nepříznivých klimatických podmínek, také tentokrát se přípravy i podnik samotný konaly za slunečného a teplého počasí. Bohužel dlouhodobé sucho znovu donutilo pořadatele z AMK Stříbro pracně dovážet vodu, aby byl zajištěn co nejměkčí povrch dráhy. I když přípravy nebyly bez komplikací, vše se nakonec zvládlo, takže se podnik rozjel nadmíru důstojně jako skutečný vrchol přeborové sezóny 2018.

ÚČAST OPĚT VÝBORNÁ

Krásné počasí a nabídka kvalitní motokrosové show přilákala do svatopetrského amfiteátru na 1300 platících diváků. Při dopočtu nekasírované mládeže a jezdeckých doprovodů se tak v ochozech sešlo na více než 2 tisíce přihlížejících. Na poměry regionálních závodů jde o skvělé počty. Místní fanoušci prostě motokros milují a Terén svatého Petra navíc dokáže natáhnout publikum i ze vzdálenějších míst. Předseda pořádajícího klubu Miroslav Vraný k tématu návštěvnosti prohlašuje: „Tolik lidí jsme popravdě ani nečekali, ale nebyl z toho žádný velký problém. Mrzí nás jen, že předčasně došly tištěné programy. Příště jich bude připraveno více. Možná by bulletin mohl být dostupný také v elektronické podobě. Na trend rostoucího diváckého zájmu musíme reagovat. Přízeň publika nás těší a zároveň zavazuje k vylepšování služeb. Věřím, že v sezóně 2019 kromě komfortu nabídneme fanouškům také kvalitní závodní podniky.“

ZÁVODY POKAZILO POČASÍ

Výborně šlapající přeborové finále však tentokrát dostalo tvrdý direkt od počasí. Několik desítek minut hrozící mraky se nakonec stočily nad závodiště a okamžitě po dojetí prvních jízd se spustil liják. Netrval nijak dlouho, ale následky byly fatální. Na trati se okamžitě utvořila bahnitá břečka. Třída MX2 svou druhou rozjížďku ještě statečně odjela za ustávajícího deště a na pokraji regulérnosti. Na Hobby MX1 už sice nepršelo, ale sjízdnost trati se dál zhoršovala, vyplazený jazyk se téměř nedal vyjet a třeba na startovní rovině se vytvořila laguna. Za těchto podmínek bylo zřejmé, že pro jezdce i pořadatelský sbor je situace dále neúnosná.

V zájmu bezpečnosti proto jury rozhodla o zastavení závodu.

V prvních jízdách si ovšem diváci přišli na své. MOTUL Racing nabídl skutečně pestrou přehlídku výkonnostních a věkových kategorií a poctivou akční podívanou. Vrcholem byla pochopitelně rychlopalba v MX1, kde se neztratili domácí borci jako Žipaj, Kos nebo Valeš. Hlavní pozornost si však získal střet Rudy Weschty (Suzuki 450, Hulho MX Team) s Patrikem Liškou (Yamaha 300, HT Group Racing Team), který se vlastně nekonal. Patrik si lehl hned po startu v myší díře, takže odtud odjel poslední. Intenzivní stíhačku dovedl na záda třetího Červenky, víc nestihl. RW37 na nic nečekal, hned v 1. kole se protáhl do čela, a pak už s lehkostí vládl až do cíle. Během rychlé jízdy navíc stihl bavit diváky fintičkami ve vzduchu. Bez zajímavosti nebyl ani výkon mladého přeborníka Mencla.

Kratší ale intenzivní motokros byl pěknou tečkou za 71. sezónou Terénu sv. Petra. Připomněli jsme si během ní rovných 70 let od zahajovacího závodu. Vrcholné sportovní výkony, emoce, přízeň diváků, zábava nebo třeba pořadatelská bravura, to vše dokazuje, že skvělý příběh nejstaršího českého závodiště zdaleka nekončí. AMK Stříbro děkuje, že jste jeho součástí, a těší se na shledanou v sezóně 2019.

Výsledky MOTUL Racing Západočeského přeboru, 7.10.2018, Stříbro, Terén sv. Petra:

MX2: 1. J. Vašíček – 43 b, 2. M. Krejčí – 42 b, 3. A. Kulhánek – 36 b
125 ccm 2T: 1. S. Vašíček – 50 b, 2. D. Laně – 40 b, 3. J. Havránek – 38 b
Hobby MX1: 1. V. Kratochvíl – 47 b, 2. V. Antonín – 45 b, 3. P. Kálal – 36 b
Veterán 40+: 1. V. Štípek – 25 b, 2. P. Vraný – 22 b, 3. D. Paleček – 20 b
Veterán 50+: 1. P. Játi – 25 b, 2. J. Potůček – 22 b, 3. P. Farkaš – 20 b
Hobby MX2: 1. P. Farkaš – 25 b, 2. Z. Vitner – 22 b, 3. B. Prášek – 20 b
MX1: 1. R. Weschta – 25 b, 2. J. Mencl – 22 b, 3. L. Červenka – 20 b

Konečné výsledky MOTUL Racing Západočeského přeboru 2018:

MX1: 1. Jakub Mencl
MX2: 1. Jiří Vašíček
125 ccm 2T: 1. Pavel Vítovec
Hobby MX1: 1. Josef Fikrle
Hobby MX2: 1. Zdeněk Vitner
Veterán 40+: 1. Vlastimil Štípek
Veterán 50+: 1. Jaroslav Potůček
65 ccm: 1. Dominik Kučeřík
85 ccm 9 – 12 let: 1. Petr Berdych
85 ccm 13 – 15 let: 1. Dominik Laně

Miroslav Šimek

V Mariánských Lázních se uskutečnil Kuzma Cup Tachov 2018.
Kuzma Cup tentokrát v Mariánských Lázních