S originálním názvem Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run vznikl už před třiatřiceti lety v USA. V roce 1987 ho založil tehdy šestapadesátiletý atlet, filozof a umělec Sri Chinmoy, který službě ideálům světového míru a harmonie věnoval celý svůj život.

„Posláním běhu je vytvářet a šířit atmosféru přátelství, míru, porozumění. Současně překonávat hranice mezi lidmi nejrůznějších národů, přesvědčení a hranice v nás samotných. Je inspirací k hledání toho, co ve skutečnosti vyjadřuje slovo mír a jak jej může každý z nás v běžném životě naplňovat. Toto vše symbolizuje Mírová pochodeň. Mezinárodní tým běžců ji nese a předává všem, kteří se chtějí k této myšlence připojit. S Mírovou pochodní můžete běžet nebo ji na chvíli podržet a vložit do ní své přání pro svět. Přidáte se tak k mnoha významným osobnostem a k milionům lidí na celém světě,“ říká hlavní organizátor české odnože této mezinárodní světové akce Ondřej Veselý.

Vítězný tým osmého ročníku Memoriálu Rendy Vachouška HBC Prachatice.
Buldoci v Sušici skončili pátí

V roce 2020 se běží místo původně plánované celoevropské trasy speciální trasa v termínu od 1. do 16. srpna z nejvýchodnějšího bodu České republiky do nejzápadnějšího bodu.

Dnes, v pátek 14. srpna, vede trasa z Plzně do Mariánských Lázní také přes tachovský okres. K Mírovému běhu se mohou oficiálně přidat i jednotlivá města či menší obce, přes které běžci poběží. Učinily tak i Konstantinovy Lázně, kde se mohou k Mírovému běhu připojit také místní zájemci a absolvovat s pochodní lokální část tratě.

„Účastníci Mírového běhu by měli v ´Konstantinkách´ dorazit na náměstí U Fontány ve 12:45 hodin. Uskuteční se tam malá ceremonie. Zájemci z řad veřejnosti se mohou k běhu připojit o chvilku dříve buď v Okrouhlém Hradišti na návsi ve 12:25 hodin, nebo v rámci kratší varianty u odbočky k bývalému kamenolomu Hradišťský vrch ve 12:35 hodin,“ zve koordinátorka páteční etapy Zuzana Rybková.