Zatímco v minulých letech putoval pohár mezi kluby po různých městech a obcích tachovského okresu, ten letošní ročník patřil Tachovanům. Sportovní klub policie, který má tady v Tachově již dlouholetou tradici a jehož nohejbalisté patřili vždy k ozdobám tohoto sportu nejen v rámci kraje, se konečně dočkal. Na štítku putovního poháru bude poprvé v jeho historii zvěčněn název klubu, který v okresním městě hraje v tomto sportu zasloužený prim.

Letošní, devátý ročník, byl znovu nabitý a měl vynikající sportovní úroveň. Od prvního do sedmého kola, v němž se v základních skupinách v květnu a červnu střetlo sedm mužstev našeho okresu, to nad sítí vřelo o sto šest. Však také všichni účastníci jsou odvěkými patrioty svých měst, a tak nikdo nedaroval druhému ani sebemenší ústupek ze svých pozic. Od roku 2010 se třikrát vyhoupli na stupně vítězů hráči SKP Planá, dvakrát Baníku Stříbro A, s jedním vítězstvím jsou na poháru zvěčněny kluby Studánky a Baníku stříbro B, a ten letošní titul patří konečně Tachovu.

SKP, se svými dvanácti stálými hráči a jednou novou posilou ze Studánky, neponechal tentokrát nic náhodě. A výsledek? Superfinále, ve kterém se o první místo střetli rivalové z Tachova a Plané, přineslo to nejtěsnější vítězství, jaké je v tomto sportu možné. Na zápasy skončilo utkání 3:3, na sety 7:7, a teprve na závěr, v počtu dosažených bodů, přehráli Tachovští plánské borce o jeden míč, za neuvěřitelného stavu 116:115.

Tak těsný výsledek už na turnajích dlouho nikdo nepamatuje a rozhodně si diváci přišli na své. Na kurtech Baníku Stříbro tak místní borci „Béčka“ bojovali už pouze o třetí místo s týmem Slavoje Chodová Planá, a svůj j boj, po vítězství 4:2, dotáhli do úspěšného konce. „Všem hráčům bych chtěl poděkovat za vskutku mimořádný přístup k turnaji, disciplínu a bojovnost,“ pochválil své hráče vedoucí týmu SKP Tachov, Jiří Chejnovský. „Konečně jsme dosáhli svého cíle a titul pro rok 2017 je náš. Máme dobrý tým, není třeba nikoho moc vyzdvihovat. Všichni hráči jsou dostatečně zkušení, ze Studánky k nám přestoupila skvělá posila Jan Toman, a tak jsme ten letošní ročník sehráli ve své režii. Všichni zahráli skvěle a odměnou je pohár v našem držení, na kterém se letos zvěční název SKP Tachov.“

Ilustrační foto
Bodoval jen Dlouhý Újezd, ostatní vyšli naprázdno

Slova vedoucího týmu zněla přesvědčivě. Zdejší nohejbalisté nemají, a nikdy neměli, na růžích ustláno. Potýkají se s mnohými problémy, ale to je ostatně v tomto sportu skoro všude. Zatím mají kde hrát, ale proslýchá se, že o své kurty v sousedství letního koupaliště zřejmě brzo přijdou. Jak ale vedoucí prozradil, rýsuje se možnost výstavby nových hřišť na bývalém koupališti, a tam by chtěli tachovští nohejbalisté přesunout svou základnu. Vše vypadá nadějně, snad nezůstane pouze u slibů.

„Co je ovšem třeba připomenout, to je výrazná podpora ze strany SKP Tachov. Máme míče a veškeré potřebné technické vybavení, platí nám elektriku a vodu, na pravidelné tréninky můžeme využívat tělocvičnu v ZŠ Zárečné. Z této strany, není co řešit, jsme maximálně spokojeni,“ doplnil vedoucí mužstva.

Oddíl nohejbalu vede zodpovědně, a i když je civilní osobou, spolupráci s místními policisty si nemůže vynachválit. Mužstvo má kvalitní zázemí, dobrou hráčskou základnu, chybějí ovšem mladí. Tachov nehraje vyšší nohejbalovou soutěž, a tak nemá povinnost pečovat o žáky či dorost. Je to škoda, ale i tady se rýsují určité naděje, že by se situace mohla změnit. Šikovní chlapci tady jsou, chybí jen někdo, kdo by se jim věnoval. Ale i to se v klubu řeší, nic není ponecháno náhodě.

Tachovský nohejbal má dlouholetou tradici. Vždy se tady hrál kvalitní nohejbal, tým prošel druhou ligou i krajským přeborem a při neustálých přesunech hráčů z místa na místo si právě v poslední době vytvořil kvalitní hráčskou základnu, na které chce budovat a rozvíjet mnohaleté tradice. Zkrátka, jak již bylo jednou řečeno, nohejbal v Tachově, musí žít.

Oldřich Voráček