Ve společenském sále městského muzea ve Stříbře došlo k slavnostnímu podpisu jezdecké smlouvy mezi východočeským týmem BV Racing a místním pilotem Rudolfem Weschtou. Stalo se tak v rámci setkání příznivců s mistry motokrosu. Mezi prvními gratulanty tak byli bývalí vynikající reprezentanti Miloslav Souček, Jiří Churavý anebo letošní vítěz třídy Open v IMČR Petr Smitka. Těsně před svými 22. Před narozeninami „Rudy" nezměnil jen dres, ale i mašinu. Jeho tradiční číslo 37 se stěhuje na žlutou Suzuki RM-Z250.

Weschta dosud sedlal čtyř-taktní dvěstěpadesátku KTM v barvách českobudějovického REDE MX Teamu. Po loňském titulu mistra ČR ve třídě MX2 junior (AČR) se letos může pochlubit celkovým bronzem v IMČR. Neméně hodnotné je také konečné čtvrté místo dosažené v nabité konkurenci na MMČR (AČR). Weschta zajel zatím svoji nejlepší sezonu a jednoznačně se zařadil do nejužší české špičky třídy MX2! Sám k tomu říká: „Letošní sezona byla pro mě velice úspěšná. Jsem spokojený jak s výsledky doma v Česku, tak se starty v německém šampionátu ADAC MX Masters, kde se mi dařilo pravidelně se kvalifikovat do závodů a několikrát se povedlo i zajet na bodech. Vyhnulo se mi nějaké vážnější zranění, posbíral jsem řadu cenných zkušeností. Za podporu chci poděkovat hlavně své rodině, dále také rodině Churavých, týmu REDE a Petrovi Radovi, Pavlovi Jindrovi. Děkuji také sponzorům, kterými jsou Ufo plast, MG-sport, OK-Loma, Elit, Miro Suspension a město Stříbro."

Zatímco podpisu smlouvy se za BV Racing ujala jeho obchodní manažerka Alena Gregorová, pohnutky k angažování talentovaného Západočecha vysvětloval Dušan Tichý, šéf sportovního úseku a dosud aktivní veteránský motokrosař. „Weschtu přivádíme jako týmovou jedničku pro třídu MX2 na republikových mistrovstvích, protože věříme, že tam bude i nadále patřit do první pětky. Naše sestava se v posledních letech docela rozrostla, máme nadějné mladé jezdce v různých kubaturách a soutěžních úrovních. Věřím, že „Rudy" bude pro řadu z nich i určitým tahounem. Osobně se mi líbí jeho přístup k motokrosu, pracovitost, snaha zlepšovat se. Z role týmové jedničky ale nechceme dělat vědu. Žádnou týmovou režii neplánujeme ani pro superfinále na MMČR, kde by se „Rudy" mohl střetávat s Michalem Bártou, který nás reprezentuje ve třídě MX1."

Poprvé jej mladík ze Stříbra zaujal loni juniorským titulem, ale myšlenka na spolupráci se zrodila až letos. „Hodně jsem zbystřil při MMČR v Pacově, kde byl Ruda po výborném výkonu poprvé na bedně. Pak jsem si ho hlídal a jen se utvrzoval v názoru, že by byl pro nás přínosem. Na konci sezony jsme udělali definitivní nabídku a jsme rádi, že ji jezdec akceptoval.

BV Racing vznikl v roce 2009 a nese název podle svého hlavního sponzora BV elektronik, což je elektrotechnická firma z Holic. Týmovou sestavu tvoří většinou mladí závodníci na strojích Suzuki, kteří se zúčastňují motokrosových závodů na všech úrovních. V republice byl letos nejvíce vidět Michal Bárta, který si připsal šesté místo v IMČR a 12. v MMČR. V MX2 umí dobře zajet David Soldát, ale ten se na závody v poslední době dostával nepravidelně. Na závodech družstev v BV Racing hostuje Petr Michalec, což loni ve Stříbře vyneslo výtečnou čtvrtou pozici a letos ve Vranově také kvalitní sedméácí šampionáty. Chceme mu umožnit také pokračování v ADACu nebo případně DM Open, ale pro Německo je stále ještě nedořešená otázka stroje i týmu."
Samotný pilot je rád, že rozchod s týmem REDE proběhl v klidu. „Panu Radovi jsem po sezoně upřímně poděkoval za dosavadní spolupráci a oznámil své rozhodnutí přestoupit do BV Racing. Nadšený nebyl, ale vzal to chlapsky. Nakonec mi řekl, že mám u něj dveře vždy otevřené, tak myslím, že jsme se rozešli v dobrém."
Na novou spolupráci se těší: „Výzvu přijímám. Pan Tichý miluje motokros stejně jako já nebo můj trenér pan Churavý, mašina vypadá slušně, mělo by to fungovat."

A jak vidí „Rudi" příští sezonu? „Základem bude poctivá práce v zimní přípravě. Hned po Vánocích začínáme ve Stříbře tréninkový kemp se skupinou jezdců pana Churavého. Máme už zaběhnutý systém, organizace nemá chybu, snad vše proběhne opět hladce bez nějakých zranění. Uvidíme, jaká bude konkurence na domácích závodech, ale minimálně bych chtěl udržet vydobyté pozice. Také bych rád pokračoval v Německu na ADAC MX Masters. Jezdí tam opravdu kvalitní piloti, tak bych bral za úspěch být vždy v závodě a mezi bodovanými dvaceti."

Miroslav Šimek