V nejsilnější třídě MX1 budou muset západočeští fanoušci v tomto roce oželet v zahraničí vázaného Petra Smítku, a o to více se mohou soustředit na podporu stříbrského Rudolfa Weschty (Suzuki, Team MAX2). Obzvláště dramatický náboj sezóně dodává skutečnost, že předposlední závod Mezinárodního mistrovství České republiky se pojede 20. srpna na Terénu sv. Petra ve Stříbře. Našlapané ochozy stříbrského motokrosového amfiteátru uvidí přímý boj o mistrovský titul a domácí Weschta bude nepochybně jedním z hlavních aktérů.

Po loňské celkové 5. pozici v MMČR si „Rudyho“ vybral do svých řad elitní český tým MAX2. V nových barvách dresu, ale stále na Suzuki s číslem 37 a pod trenérským dohledem slavného Jiřího Churavého, musí mít 25letý pilot jen ty nejvyšší ambice v tuzemském mistrovství.

Černošín - Do muzea v Černošíně se přijela podívat známá modelka Kateřina Votavová.
Černošínské muzeum navštívila modelka Votavová

A velmi dobrou připravenost ukázal hned v úvodní rozjížďce sezóny, kterou vyhrál způsobem start – cíl. V dramatické bitvě byl Weschta stále někým atakován, ale drobný náskok dokázal udržet. Nejprve útočil obhájce titulu Martin Michek, pak to zkoušel bývalý týmový kolega Martin Finěk, nakonec neuspěl ani nestárnoucí Petr Bartoš. Za podpory početných příznivců z Tachovska proťal statečný Weschta cílovou linii jako vítěz poprvé v kariéře mezi elitou na MMČR.

Také druhá jízda přinesla parádní motokrosovou podívanou. Prakticky všem favoritům se povedl start, Weschta začínal jako druhý za Fiňkem. Poměrně brzy se ale do vedení dostal Michek a už před sebe nikoho nepustil. Ve skupině za lídrem to vřelo, až se z ní postupně prosadili Jaromír Romančík a Václav Kovář. Weschta sice už neměl takovou jiskru jako v úvodu, ale zaostal jen drobně a dojel si pro páté místo.

Tradiční vítání jara ve dvoře Krasíkově
OBRAZEM: Na Krasíkově se vítalo jaro

Celková stříbrná pozice za vítězným Michkem je pro mladíka ze Stříbra dosavadním kariérním maximem a skvělým vykročením do osmidílného šampionátu. V dalších třídách MMČR v Lokti brali vítězství B. Szvoboda (MX2), M. Žerava (Veteráni) a S. Laier (Ženy). Pozoruhodný výkon po přestupu do MX2 předvedl černošínský Patrik Liška (Yamaha, HT Group Racing Team), který vybojoval velmi dobré šesté místo.

Seriál pokračuje 23. dubna v Dalečíně.

MMČR v motokrosu, Loket nad Ohří: MX1 – 1.j.: 1. Weschta, 2. Bartoš, 3. Michek; 2.j.: 1. Michek, 2. Romančík, 3. Kovář, … 5. Weschta.

Celkově: 1. Michek – 45 b, 2. Weschta – 41 b, 3. Kovář – 38 b.

Miroslav Šimek