Tachov se v nadcházející sezoně představí v elitě 24 nejlepších celků republiky. Mladí basketbalisté Slavoje Tachov U15, svěřenci trenérů Luboše Kováře a Kristýny Kovářové, zvládli kvalifikační turnaj v Klatovech na výbornou a vybojovali pro Tachov další ligovou soutěž.

Do kvalifikace o ligu v kategorii starší žáci U15 se přihlásilo 22 družstev z celé republiky.

„Bojovalo se o deset volných míst v soutěži, 14 jich bylo obsazeno dle výsledků z předešlého ročníku. Po rozlosování do pěti skupin se pak utkal každý s každým. Tým na prvním místě měl postup přímý, týmy na druhém a třetím ještě čekalo druhé kolo kvalifikace s dalšími celky," popsala klíč kvalifikace trenérka Slavoje Kristýna Kovářová. Mladí Tachované byli nalosováni do skupiny A spolu s týmy BK Horejsek Děčín, BK Kladno a BK Klatovy, jenž byl také pořadatelem turnaje.

„Náš cíl byl jasný. Vyhrát skupinu, vyhnout se tak druhému kolu kvalifikace a to se také povedlo. Šance jsme měli velké a věřili si, ale v tak hladký průběh jsme ani nedoufali. Kluci ve ve všech utkáních podali odpovědný výkon a výše výher napovídá, že v zápasech dominovali," komentovala turnaj trenérka.

„Pochvalu zaslouží všichni hráči. Na palubovce odvedli své maximum a plnili všechny pokyny trenérů. Dokonce jsme sklidili pochvalu i od ostatních týmů a rozhodčích za předvedenou „líbivou" hru," konstatovala Kovářová, která si je ale vědoma, že ligová soutěž bude o něčem jiném a hráče ještě čeká náročná příprava.

„Samozřejmě je stále co zlepšovat. Pokud ale kluky nepřejde chuť poctivě trénovat a družstvo udrží nastavenou „laťku" z kvalifikace, tak je schopno hrát o přední místa v nejvyšší basketbalové soutěži,"dodala Kovářová.

Výsledky Slavoje: Sj. Tachov – BK Horejsek Děčín 80:34;- BK Kladno 62:22;- BK Klatovy 55:38.
Slavoj: P. Beránek, A. Hellmich, M. Cerha, J. Kolář, L. Kovář, D. Lanc, V. Leheň, D. Malán, L. Salai, M. Sůva.