Oba nohejbalové oddíly jsou stálí rivalové v soutěži a zatímco tachovští urvali loni vítězství pro sebe, letos jim to Planá vrátila.

Zápas provázela absolutní vyrovnanost obou týmů a vítězství si na svá bedra nakonec připsali znovu borci z Plané. Nejlepší hráč SKP Tachov, Karel Oktábec, který hrál se zraněním a tudíž s velkým sebezapřením, nakonec do posledního zápasu nenastoupil. SKP Planá těsně zvítězil a titul okresního přeborníka putoval zpět do Plané.

ÚSPĚŠNÁ SEZÓNA I BEZ TITULU

Výsledky tohoto zápasu, stejně jako průběh celé soutěže komentoval předseda nohejbalového oddílu SKP Tachov, Jiří Chejnovský, na výroční členské schůzi, ke které se hráči a funkcionáři tohoto týmu sešli v minulých dnech na Zimním stadionu v Tachově. Diskutovalo se dlouho do noci. Sezona byla znovu úspěšná, i když titul se obhájit nepodařilo. Jenže tak už to ve sportu chodí, každý den není posvícení. Navíc zranění nejlepšího hráče vždy přináší problémy a ve sportu, kde se individualita výrazně prosazuje a sází se na ní po všech stránkách, je to obzvlášť citelný problém. „Všichni zahráli dobře,“ pochvaloval si vystoupení svého týmu jeho vedoucí, Jiří Chejnovský. „Karel se při nádherném smeči zranil a to nás bohužel stálo titul. Jenže nelze zapomínat ani na ostatní členy družstva. Karlovi výrazně pomohli Větrovský, Toman, Vozka a Závorka, jenže to tentokrát nestačilo, a plánští získali titul zpět. Ale nemám nikomu co vytknout. Hráli výborně a pokud jim forma vydrží, věřím, že i příští rok budeme patřit ke špičkám soutěže.“

Jenže okresní soutěž družstev ani zdaleka není tou jedinou, kde tachovští rozhodně excelují.

Také v okresním přeboru trojic skončili z osmi družstev na místě druhém, když podlehli Pískovně 1977, posílené o hráče z vyšších soutěží. Také odvěcí rivalové, Karel Oktábec a Petr Tolar mají zkušenosti z ligových a extraligových soutěží a vždy se hraje na ostří nože. A do posledního míče. Také rozhodující set v posledním utkání skončil 10:9 pro Pískovnu a nemohlo být vyrovnanějšího zápasu. Přesto se nakonec radovali hráči Pískovny 1977 a stali se tak přeborníkem okresu. „V dlouhodobé soutěži se hraje každý pátek odpoledne. Klasicky doma a venku. Pouze závěr tvoří takzvané superfinále, kam postupují družstva na základě výsledků v dlouhodobé soutěži. Loni jsme to vyzkoušeli a protože se to osvědčilo, pokračujeme v tom dál. SKP Tachov má vyrovnaný tým, a vždy patříme k těm nejlepším. Máme jednoznačnou podporu ze strany vedení týmu, bez ní bychom těžko dosahovali takových výsledků. Máme možnost trénovat v tělocvičně v Zárečné, a s vedením školy máme ty nejlepší vztahy,“ dodal Chejnovský.

NEJISTÁ BUDOUCNOST

Při závěrečném hodnocení došlo i na diskuse kolem výstavby nových nohejbalových kurtů. Některé politické subjekty to měly i ve svém volebním programu a i když se už o jejich stavbě na koupališti mluví velice otevřeně, je vidět, že někde něco drhne. Probíraly se také otázky výchovy mládeže a právě tady se ukazuje největší problém. Mladí lidé chybí a v nohejbalu obzvlášť. Nedaří se nábor, popularita tohoto ryze českého sportu není stále na potřebné úrovni. Zázemí je kvalitní, určitě by se prostředky pro mládežnický nohejbal daly dohromady. Jenže chybí to základní, zájem mladých lidí. Na závěr účastníci výročního setkání popřáli svému kolegovi a spoluhráči Jiřímu Rýdlovi k jeho životnímu jubileu a završili setkání kláním na bowlingových drahách.

Oldřich Voráček

Předškoláci vyráběli papír
FOTO: Předškoláci vyráběli papír