Celodenní akce začne již v 8 hodin tréninky volnými a po nich kvalifikačními. Sajdkáry i republikové čtyřkolky pojedou dokonce kvalifikační závod. To nejlepší ale čeká na fanoušky odpoledne, kdy se od 13:00 hodin začne servírovat vyvoněné závodní menu.

Největší rozruch vždy způsobí sidecarcross. Po odchodu bratrů Rozehnalů do sportovního důchodu se v loňském roce vlády ujala posádka bratrů Tomáše a Ondřeje Čermákových (WSP MEGA). Ti tak smazali pochyby o své výkonnosti po tříleté zdravotní pauze. Dařilo se jim i v seriálu MS, kde skončili na celkové 5. pozici. Také pro rok 2017 vyhlásili útok na český titul a přední světové příčky. Zatím se jim plán daří, když v MS jsou průběžně osmí a doma vedou MMČR. Při letošní absenci Černého s Musilem se hned několik posádek dramaticky přetahuje o pozici největšího rivala Čermáků, což bude nepochybně i ve Stříbře jedním z hlavních motivů nedělních závodů.

Mezi republikovými střelci na quadech dopadla loňská bitva nejlépe pro Jiřího Kašpara (Yamaha). Ten se letos snaží navázat na svůj premiérový mistrovský titul. Tuzemský šampionát sice vede, ale pouze o pár bodů před číhající dvojicí David Sůsa (Can – Am) a Jakub Kostelecký (Yamaha). Velmi dobře si vede i veterán Marián Klíč (KTM). Autoklub ČR pro sezónu 2017 již nevypsal samostatné MMČR čtyřkolek veterán, takže v hlavní kategorii bojují i závodníci starší 40 let.
Různorodý program dne doplňuje sajdkárkros přeborových posádek a veteránů, představí se i juniorské čtyřkolky. Tradičním vloženým závodem bude pohár SMS v motokrosu veteránů klasiků, kteří pojedou na tuzemských strojích zn. ČZ, Jawa a Eso.

O diváky bude jako obvykle bezvadně postaráno. Naprosto unikátní výhled na celou trať, pohodlný příjezd, parkování a přístup na závodiště, profesionální ozvučení a komentář k závodu od Petra Maršálka a Míry Šimka, bohatá nabídka občerstvení anebo volný vstup do depa – to vše jsou příjemnosti Terénu sv. Petra. Dospělí zaplatí za vstup 100 Kč (v této ceně je i tištěný program k závodu a parkování), mládež do 15 let jde zdarma. Pořadatelé z AMK Stříbro vás srdečně zvou k návštěvě!

Akce je spolufinancována městem Stříbrem. Hlavním mediálním partnerem je Tachovský deník.

Miroslav Šimek