Nejlepší družstva mladších žáků a žákyň Plzeňského a Karlovarského kraje bojovali na stadionu stříbrského Baníku o přebornické tituly. Postup do devítičlenného finále si zajistila s přehledem i obě družstva domácího oddílu, která získala tituly přeborníků Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Družstvo chlapců přitom bylo považováno za velkého favorita i finálového závodu. Žákyně tak velké ambice rozhodně neměly, ale předpoklady jsou přeci jen něco jiného než skutečnost. V domácím prostředí to předvedla především děvčata," okomentoval úspěch jeden z trenérů Baníku Alexander Matulka.

Tým chlapců za vítězstvím směřoval už od první disciplíny, kterou byl běh na 60m př. V něm jasně zvítězil letošní vicemistr republiky ve víceboji Milan Popovič. Body pro družstvo získal i Ondřej Kertis, jenž dokázal bodovat společně s Ondřejem Steinerem ve výšce. Právě výška byla jediná disciplína, kde se nikdo z domácího týmu neumístil na první či druhé příčce. Milan Popovič dokázal k vítězství na překážkách přidat vítězství v kriketu a stříbro v dálce. V ní prohrál jen s dalším domácím závodníkem Erikem Sitayem, který dokázal přidat druhé místo ve sprintech na 60m a 150m. „Především v běhu na 60m jej o vítězství a vynikající čas připravila kolize na startu," podotkl trenér.

Další domácí hvězdička Marek Vyšín zvítězil v běhu na 300m a přidal druhá místa v kriketu a kouli. „Běžeckou dominanci Baníku potvrdil na 800m Jakub Davidík suverénním vítězstvím a body přidal na sedmém místě i Radek Andrle," byl spokojený jeden z trenérů Baníku.
V běhu na 1500m se ve vedoucí skupině usadilo trio Adam Horník, Štěpán Trávníček a Adam Matulka. Nakonec to pro domácí znamenalo druhé místo Horníka, čtvrté Trávníčka a šesté Matulky.

Baník Stříbro

V individuálních disciplínách ještě dokázal bodovat mladičký Martin Všetička v obou nejkratších sprintech a v dálce. Na závěr programu si ještě bodové konto vylepšili chlapci ve štafetách na 4x60m.

Po sečtení bodů ze všech disciplín na prvním místě jasně dominovalo družstvo TJ Baník Stříbro před AK ŠKADA Plzeň a ŠAK Chodov. „Je jen škoda, že pro tuto věkovou kategorii není vypisováno Mistrovství České republiky. Tento kolektiv by dost pravděpodobně hledal těžko soupeře i na republikové úrovni. Toto budou moci kluci prokázat příští rok, kdy se jich většina přesune do kategorie staršího žactva," litoval skutečnosti Matulka. „Velkou škodou je, že obrovský sprinterský talent Erik Sitay se pro příští rok rozhodl upřednostnit před atletikou fotbal a toto jej může příští rok stát úspěch na domácí Letní olympiádě dětí a mládeže v Plzni," dodal na adresu mladého běžce trenér Baníku.

Kategorie děvčat, kde byl reálný dosah umístění okolo 5. místa, snila i přesto o medaili a tomu se podřídila skladba disciplín a poctivé sbírání bodů. V prvních, především běžeckých disciplínách se podařilo získat body ve sprintech na 60m a 150m pouze Lindě Čechové a Veronice Třískové. Výborně si pak vedla v běhu na 300m Marie Ščasnárová, která překvapila třetím místem. Z ostatních běhů dokázala bodovat jen Daniela Fürstová na 1500m. „V polovině soutěže se tak domácí tým pohyboval chvíli i na posledním 9. místě. Pak však přišly na řadu silnější vrhačské a skokanské disciplíny a tady se vše začalo pomalu obracet," poznamenal stříbrský kouč.

V kouli zvítězila Linda Čechová, třetí místo přidala Eva Boltíková a bodovala i devátá Lucie Dedková. Výborným výkonem se prezentovaly v dálce Kamila Zajíčková a Eva Boltíková. Evě Boltíkové ani výborný osobní rekord v kriketu 49,74m nestačil sice na vítězství, ale body za třetí místo, navíc podpořené šestým Lucie Dedkové. Před posledními dvěma disciplínami se posunulo domácí družstvo na čtvrté místo s malou ztrátou na medaili. „V té chvíli se ukázala obrovská síla a touha kolektivu a k výborným výkonům se ve výšce vybičovaly Kamila Zajíčková, Kristina Poubová a Alexandra Krištofovičová, které obsadily příčky od 2. do 4. místa.

Tradičně štafety na 4x60m jsou dlouhodobě ve Stříbře úspěšnou disciplínou. A to běžkyně Baníku potvrdily 2. a 3. místem štafety ve složení Zajíčková, Gabrišková, Třísková,Krištofovičová a Ščasnárová, Dedková, Jansová, Loukotková. Po přičtení bodů z posledních dvou disciplín na stadionu zavládl šok. Mladší žákyně Baníku nejenže se dostaly na vytouženou medailovou pozici, ale dokázaly přeskočit dlouho vedoucí družstva AKM Viktoria Plzeň s AK ŠKODA Plzeň a staly se také Mistryněmi Plzeňského a Karlovarského kraje. Po několika stříbrných medailí poprvé v historii oddílu.

„Tento historický double je výsledkem dlouhodobé systematické práce nejen současných trenérů družstev v TJ Baník Stříbro, ale i výborné spolupráce se základními školami ve Stříbře, Tachově, Boru a Bezdružicích, při podchycování atletických talentů pro královnu sportů. Zvláštní poděkování patří atletickému kroužku při DDM Tachov, který se velkou měrou taktéž podílí na trenérském zajištění dětí. Pokud k tomuto úspěchu mladšího žactva připočteme i vítězství ve stejné soutěži starších žákyň, ukazuje se, že tato výborná spolupráce dělá nejen z TJ Baník Stříbro, ale především z celého regionu okresu Tachov, nejúspěšnější žákovskou atletickou líheň v západních Čechách," řekl k úspěchu Matulka.