Tachovsko, Santa Maria Maggiore – V horském městečku na italském území, těsně za švýcarskou hranicí, se o víkendu 14. – 15. října konalo Mistrovství Evropy v individuálních musherských disciplínách na suchu. V canicrossu, bikejöringu a scooteru o tituly bojovalo 631 týmů (závodník a pes) z 19 zemí. Mezi padesáti reprezentanty České republiky startoval i Tomáš Jaša z Kladrub u Stříbra.

Pětadvacetiletý vynikající atlet, který sbíral hlavně v mládežnických kategoriích mistrovské tituly v běžeckých soutěžích v krosu i na dráze, se na evropském šampionátu představil v disciplíně canicross. Je třeba podotknout, že Tomáš se svým psem Zulu absolvoval vůbec první závod v tomto sportu až letos na jaře. O nominaci do Itálie si pak řekl svými výkony při kvalifikačním závodě, který se konal na začátku září v Hradci Králové.

Formu před Mistrovstvím Evropy prokázal na několika menších závodech, kde předvedl svůj výjimečný talent, když na trati o délce přes tři kilometry běžel průměrnou rychlostí zhruba 24 km/hod. Rychlost vítězů v disciplíně, kdy je běžec zapřažen za svého psa, se pohybuje na 5-6 km trailové trati okolo 22 km/hod. Tomáš tak i díky tomuto srovnání nastupoval na svůj premiérový start v mezinárodní konkurenci v musherském sportu s velkými ambicemi.

Závod canicrossařů byl rozdělen na dvě etapy. V sobotu se startovalo intervalově po 30 sekundách a v neděli byl na programu hromadný start. Hlavně druhý den šampionátu tak byl pro diváky atraktivní, když se na startu sešlo více než 70 nabuzených dvojic. Tomáš prokázal srdce bojovníka a při sobotní 2,5 km dlouhé etapě nestačil pouze na vítězného Brita Robinsona a jeho psího parťáka Blakea. Technicky náročnou trať s několika prudkými zatáčkami zvládl Tomáš se Zulu v čase 5:57. Při nedělním hromadném startu, kde na borce čekalo 4,5 km běhu, se český reprezentant snažil znepříjemnit vedoucímu závodníkovi cestu za vítězstvím, ale nakonec zaostal o 12 vteřin a vybojoval cennou stříbrnou medaili!

Vítězný tým studentů, na snímku zleva Rudolf Blatnický, Marek Prášil, Jakub Sýkora  a  Jaroslav Řasa.  Foto: A. Sýkorová
Studenti vybojovali titul

„Zisk stříbra je při našem premiérovém startu na ME výborný výsledek. Moc mě těší, že jsme se mohli této akce zúčastnit a Zulu bude po příjezdu domů za skvělý výkon náležitě odměněn,“ popsal bezprostředně po dokončení nedělní etapy čerstvý vicemistr Evropy.

Úspěšný víkend završil Tomáš se svým čtyřnohým kamarádem a s kolegy z reprezentace ve štafetovém závodě, kde tříčlenný tým získal další stříbrnou medaili. I díky dvojici kladrubských rychlíků si z Itálie odvezla česká výprava úctyhodných 26 medailí. Jednalo se o nejúspěšnější výpravu ze všech startujících zemí. Češi tak potvrdili, že v tomto sportu patří mezi absolutní špičku v evropské konkurenci.

Čtrnáct dní po vydařené premiéře na ME a pozvolném návratu k tréninkovému procesu se Tomáš blýskl i na republikovém šampionátu. Ten se uskutečnil během posledního říjnového víkendu v Novém Městě na Moravě. Z důvodu nepříznivých klimatických podmínek a extrémně silné vichřice se závodilo pouze v sobotu, kdy rodák z Kladrub zvítězil o 10 sekund před nejbližším pronásledovatelem a stal se mistrem ČR. Zároveň se nominoval na MS v musherských soutěžích, které se koná v polském městečku Kozle od 23. do 26. listopadu.

„Po úspěšných říjnových výsledcích nepolevujeme a poctivě se připravujeme na vrchol letošní sezóny. Věřím, že s mým hyperaktivním psem vyladíme formu a v Polsku potrápíme nejlepší canicrossaře,“ dodal s úsměvem Tomáš Jaša.

Ondřej Váchal