Házenkářky Tachova prožily ve druhé lize povedený podzim. Z deseti zápasů prohrály jen dvakrát a po první polovině sezony jim patří druhé místo. Lepší byla pouze rezerva Písku, která uhrála stoprocentní bodový zisk. A tak není divu, že v táboře tachovských házenkářek panuje relativní spokojenost, což ostatně potvrdil také trenér Miloslav Moulis.

„Na jednu stranu mohu být spokojený, protože se nacházíme na druhém místě tabulky, máme výborné skóre a celý podzim jsme hráli poměrně dobře. Během této doby jsme navíc neměli žádné výkyvy,“ pochvaluje si trenér tachovských házenkářek Miloslav Moulis. „Na druhou stranu mě třeba mrzí porážka v Písku, kde jsme na domácí hráčky nestačili o jediný gól. Tento zápas jsme mohli vyhrát stejně tak, jako jsme ho prohráli. Opravdu mě to mrzí a je to škoda, protože jsme na tom s Pískem mohli být v tabulce stejně. Takhle nám soupeř utekl o čtyři body,“ smutní tachovský kouč. „Když to ale vezmu globálně, tak se nám podzim opravdu povedl, protože jsme hráli dobře. Zejména kombinačně, na rychlé útoky, dávali jsme spoustu branek. Postupem času, a tím myslím od začátku sezony, jsme také zlepšili obranu,“ pokračuje Moulis, jenž nezapomněl své svěřenkyně pochválit také za účinkování v domácím poháru. „Do hodnocení bych neměl zapomenout zahrnout ani postup do osmifinále Českého poháru, kam jsme se dostali vůbec poprvé. Zahráli jsme si proti Mostu, před slušnou diváckou kulisou. Byl to zážitek, a to k hodnocení samozřejmě také přidává pozitivní body,“ má jasno trenér tachovských bojovnic.

Po skončení podzimu si dává tým zasloužené volno, které potrvá až do konce roku. Pak začne zimní příprava, která vyvrcholí v závěru února prvním mistrovským zápasem proti Českým Budějovicím. Tedy soupeřem, který je na tom v tabulce bodově stejně jako Tachov. Navíc, Jihočešky společně s vedoucím Pískem dokázaly jako jediné tachovské házenkářky v první polovině ročníku porazit. „Po skončení podzimu jsme si dali volno. Trénujeme pouze individuálně. Jdeme do haly třeba jen se třemi hráčkami a pilujeme, co je potřeba,“ vysvětluje Moulis.
„Jinak přípravu začínáme 4. ledna. To se do toho už budeme dostávat naplno,“ upřesňuje trenér Tachova.

I přes to, že byl Miloslav Moulis s podzimem spokojený, tak ví, že hra jeho výběru házenkářek nebyla bez chyby. Podle zkušeného kouče je třeba ještě zapracovat na odstranění technických nedostatků. „Některé hráčky nejsou ještě po technické stránce úplně vyspělé. Například, uvolnění pivota, tam nemáme tolik jistoty. Nebo když se pokoušíme o rychlý protiútok či přechod do ofenzivy, tak zbytečně ztratíme míč, špatně si ho zpracujeme, a nebo si nepřesně přihrajeme. Věcí, na kterých je třeba zapracovat, je tak stále ještě relativně dost,“ uvědomuje si Moulis.

„Ale to je spíš otázka psychiky než kvality. Znáte to,u děvčat je to navíc velmi specifické. Na začátku zápasu se jim nepovedou dvě věci a pak hodně dlouho nahání zpět ztracené sebevědomí,“ myslí si kouč Tachova. „A pak musíme zlepšit také návrat do obrany. Díky tomu, že hráčky nebyly dostatečně rychlé po ztrátě míče, jsme dostávali z úniků poměrně dost branek,“ dodává Miloslav Moulis, který na otázku, jestli jeho výběr na jaře může ještě prohnat vedoucí Písek, odpověděl celkem pohotově a jednoznačně. „Dokud existuje nějaká šance, tak se o to pokusíme. Musíme ale všechno vyhrát, včetně vzájemného domácího zápasu. Lídr by teoreticky mohl ztratit ještě v Pardubicích, jinde ale už asi neprohraje,“ uzavírá trenér Moulis.

TACHOVSKÝ PODZIM

Výsledky Tachova před domácím publikem: Slavoj Tachov – Turnaj 33:17 (14:10), Slavoj Tachov – Ústí nad Labem 31:22 (18:11), Slavoj Tachov – Astra Praha 30:22 (14:10), Slavoj Tachov – DHK Pardubice 26:17 (10:8).

Výsledky Tachova na cizích hřištích: České Budějovice – Slavoj Tachov 33:26 (20:16), Kobylisy B – Slavoj Tachov 21:33 (9:16), Vršovice B – Slavoj Tachov 23:35 (13:14), Sokol Písek B – Slavoj Tachov 28:27 (14:13), Cheb – Slavoj Tachov 10:35 (2:20), Lázně Kynžvart – Slavoj Tachov 14:29 (8:15).

Nejlepší střelkyně: 51 – Pilátová, 50 – Friedel, 46 – Buchlovská, 40 – Vrbová.
Tabulka střelkyň sedmimetrových hodů: 32 – Buchlovská (druhá v celé soutěži).
Nejtrestanější hráčky Tachova: Kovářová (16), Friedel (16), Pilátová (10).

Tanečníci z Tachova reprezentovali na taneční soutěži v Sušici. Odvezli si odsud třetí místo.
Soutěžící z Tachova si vytancovali bronz