Rodák z Kladrub v polském městečku Lubieszow zhruba 50 kilometrů od českých hranic bojoval při Mistrovství světa v individuálních musherských disciplínách na suchu a opravdu zářil.

Na šampionátu Jaša se svým čtyřnohým kamarádem Zulu soutěžil v disciplíně canicross. Mimo to se závodilo i v bikejöringu a scooteru. Sehranou dvojici z Tachovska čekali soupeři z 20 zemí, kde kromě Evropanů startovali i Palestinci, Kolumbijci či pozvaní sportovci z USA. Po pátečním slavnostním zahájení šampionátu, prohlídce trati, tréninku se psem či bez něj v místních terénech, přišel na řadu závodní víkend.

V sobotním programu na převážně rovinaté a suché trati se startovalo individuálně s 15 vteřinovými rozestupy. „Losem bylo určeno, že z 51 startujících jsme vybíhali na trať úplně první a nikdo nám nikde nepřekážel. Mírnou nevýhodou bylo, že Zulu na dlouhých rovinách před sebou nikoho neviděl a neměl stoprocentní motivaci táhnout,“ popisoval Tomáš Jaša výchozí pozici na startu.

Výlov rybníku Regent
OBRAZEM: Rybáři vylovují Regent

DRUHÝ ZÁVOD MÁLEM SKONČIL KATASTROFOU

Dvojice z Tachovska i přesto dala do závodu všechno a po doběhu všech velkých favoritů se mohla radovat z komfortního náskoku 12 setin respektive 17 setin nejbližší dva pronásledovatele, což byl na bezmála pětikilometrové trati v nabité konkurenci nejlepších světových canicrossařů skvělý výsledek. Ten ale bylo třeba potvrdit i v nedělní závěrečné etapě. Ta měřila 3,7 kilometru, ale startovalo se hromadně.

„Hned po startu Zulu v téměř 30 kilometrové rychlosti podběhl vodítko jednomu ze soupeřů a hrozil nebezpečný pád, který by nás z boje o vítězství určitě odpáral. I přes kolizi na startu se nám podařilo poměrně rychle dobíhat Bena Robinsona z Británie a Antonyho Lemoigne z Francie, tedy dva naše největší soupeře,“ přibližoval dramatičnost druhého pokračování závodu Jaša.

Tomáš Jaša přivezl z Mistrovství světa v canicrossu dvě zlaté medaile.Zdroj: Kristýna Bečvářová

Reprezentant T.J. Sokol Maxičky konkurenty zhruba 1200 metrů před cílem předčil a i když doběh byl těsný, pozici si pohlídal. V součtu s první etapou v celkovém čase 21:02 nadělil Jaša s psem Zulu druhému Robinsonovi 16 setin a úspěšná dvojice se mohla radovat z premiérového zisku titulu Mistra světa v canicrossu.

ČEŠI OVLÁDLI I ŠTAFETU

Tomáš se ještě v závěru šampionátu postavil s reprezentačními kolegy Petrem Fochlerem a Jakubem Rinnem na štafetový závod. Úkolem každého člena tříčlenného družstva bylo v co nejrychlejším čase zvládnout kilometrový okruh. Čerstvý mistr světa přebíral po dvou úsecích pomyslný štafetový kolík s nepatrným vteřinovým náskokem před Antonym Lemoigne, který mu chtěl oplatit porážku z individuálního startu. Boj to byl opravdu nervy drásající a rozhodovalo se až v samotném závěru. V něm nakonec o pouhých 11 setin první místo uhájil Tomáš Jaša, čímž udělal velkou radost nejen přítomné partnerce Štěpánce, ale i pospolu držícímu českému reprezentačnímu výběru. Ten se pod vedením Kamily Šrolerové stal se ziskem 14 zlatých, 8 stříbrných a 4 bronzových medailí jednoznačně nejúspěšnější výpravou celého šampionátu.

„Akci mohu hodnotit pouze v superlativech. V letošním roce rozhodl hlavě Zulu, který podal mimořádný výkon a do cíle mě dotáhl. Na technicky náročné trati s prudkými zatáčky a písčitým terénem si vedl parádně. V individuální zlato jsem věřil po první etapě a to štafetové bylo opravdu vydřené v posledních metrech a to je velmi cenné. Děkujeme všem za podporu, především pak Maxičkám za servis a firmě Fitmin za veškerou přízeň. Rád budu znovu reprezentovat v co nejlepším světle na další velké akci,“ zhodnotil veleúspěšný víkend Tomáš Jaša.

Zahájili kroužek keramiky
FOTO: Zahájili kroužek keramiky

A kde budou mít možnost vidět šestadvacetiletého atleta v akci příznivci z Tachovska? Jistě na některém z regionálních přespolních běhů a především pak na republikovém šampionátu v krosu, který se koná 24. listopadu v golfovém areálu Kostelec – Alfrédov v těsné blízkosti jeho bydliště.