Počet zaměstnanců firmy se za posledních dvanáct měsíců rozrostl o 190, firma teď zaměstnává 480 lidí.

„Vyrábět v nové hale jsme začali v září loňského roku, a to sedačkami pro koncern Daimler. Od března pak najela sériová výroba pro DAF. Výroba měla postupný náběh a nové zaměstnance jsme přijímali také postupně," řekl Deníku ředitel tachovského závodu Martin Kořínek. Zhruba dvě třetiny nových pracovníků našly uplatnění přímo ve výrobě, další jsou technici, kontroloři, skladníci a další odborné profese.

Teď už výroba jede naplno a nová hala produkuje kompletní sedačky pro řidiče a spolujezdce do nákladních automobilů a také sedadla do vlaků. „Nejsme tak stoprocentně závislí na automobilovém průmyslu, což garantuje větší jistoty," doplnil Kořínek s tím, že v jednání je výroba pro dalšího zákazníka, což by mohl být další přísun pracovních míst, v řádech několika desítek.

Grammer je v současnosti podle ředitelky Úřadu práce Tachov Jany Šimkové největším zaměstnavatelem tachovského okresu. „Míra nezaměstnanosti na Tachovsku v posledních měsících stagnuje, pohybuje se okolo devíti procent. Na konci srpna to bylo přesně devět procent a v předchozích měsících bylo toto číslo podobné," uvedla s tím, že úřad v celém okrese evidoval 2866 uchazečů o zaměstnání.

Nová výrobní hala, kterou si mohli v pátek odpoledne prohlédnout i představitelé města, kraje, škol a dalších institucí, nevyrábí pouze sedačky do aut a do vlaků. Společnost založila své vlastní vývojové centrum. To vyvíjí vlastní produkty v oblasti sedaček, hlavových a loketních opěrek či středových konzolí. Kromě evropského trhu se v Tachově vyvíjejí nové produkty také například pro asijský automobilový trh. „Nechceme být pouze výrobním závodem, montovnou, ale plnohodnotnou společností, která dokáže svoje výrobky nejen vyrobit, ale také vymyslet a zkonstruovat," uvedl ředitel závodu.

Koncern Grammer působí v Tachově od roku 1998, kdy zde začal vyrábět hlavové a loketní opěrky do osobních automobilů. Nová hala se začala stavět před dvěma roky. Do budov a do výrobních technologií investoval koncern více než deset milionů euro. V celém světě má Grammer přibližně devět tisíc pracovníků v 18 zemích světa.