Mezi restaurace, kde zůstaly ceny točeného piva stejné jako v uplynulém roce, patří restaurace Ve Skále rodinného pivovaru Chodovar. „Prozatím jsme ceny neměnili, zůstávají beze změn minimálně do jara,“ řekl Deníku Jiří Plevka ml., obchodní a marketingový ředitel. Půllitr třináctistupňového zámeckého ležáku speciál si můžete dát za 55 Kč a za stejnou cenu nabízí nápojový lístek také černou zámeckou desítku.

V restauraci MeS Amis na náměstí Dukelských hrdinů v Plané točí dvanáctistupňový Prazdroj. Od nového roku ho zdražili o pětikorunu, nově stojí 56 korun, ale k jídlu si ho lidé dle slov obsluhující Eriky Dobišové dávají dál. „Tím, že se k nám lidé chodí najíst, jsou zvyklí si k jídlu pivo dát. Takže tu pětikorunu připlatí a ani nenadávají,“ řekla Deníku servírka. K restauraci patří i pivnice, která má samostatný vchod z boku a kromě Prazdroje zde točí také jedenáctku Staropramen. Zde za půllitr plzeňské dvanáctky milovníci zrzavého moku zaplatí 54 korun. Půllitr Staropramenu zdražila pivnice jen o dvě koruny, od začátku měsíce, s výjimkou víkendové akce, tak stojí 43 Kč. „Stálí zákazníci samozřejmě trošku brblají, ale zatím chodí dál,“ odpověděla Deníku zpoza pultu obsluhující Iryna Šorbanová.

„V loňském roce jsme oproti jiným restauracím pivo ani jednou nezdražovali. Tentokrát už jsme museli, a to o pětikorunu. Točíme zde jedenáctku Chodovar a Kozel. Půllitr u nás nyní stojí 40 korun. A pivaři chodí stejně, ale všimla jsem si, že namísto malého piva si začali objednávat zřejmě v poměru cen rovnou velké, protože malé stojí 32 korun,“ popsala situaci v těchlovickém Motorestu U Rumcajse majitelka Lenka Bunková.

Stejnou cenu točeného piva jako v uplynulém roce prozatím nechává Martin Kubanik v hospodě U Tlusťocha v Částkově. Pivaři k němu chodí na plzeňský Prazdroj za padesát korun anebo na jedenáctku Kozla, za který účtuje 36 Kč.

Oběd bez piva si neumí představit ani častý strávník v tachovské restauraci Kiwi bar Pavel Schejbal. „Chodím sem na jídlo skoro pravidelně, zdražení jsem postřehl, ale jsem zvyklý oběd zapíjet pivem, takže si ho dávám dál,“ pozvedl oči od talíře. Za půllitr jedenáctistupňového Kozla zde nově platí 40 korun.

Ceny upravil od nového roku také Pavel Novák, majitel restaurace Severka ve Stříbře. Za desítku Gambrinus tak pivaři zaplatí 42 korun a oblíbená „dvanda“ Prazdroj stojí 53 Kč. „Chodím sem dvakrát až třikrát v týdnu. Nejsem na tom tak, aby mě zdražení o tři koruny položilo. Jdu se sem pobavit, odreagovat se, pokecat se známýma,“ řekl Deníku jeden z prvních příchozích po otvírací hodině, který však nechtěl být jmenován. „Já si radši v létě kupuju lahváče v akci a jdu na zahradu,“ nechal se slyšet další, který už seděl u rozpitého piva, ale rovněž nechtěl být jmenován. „Štamgasti, co k nám chodí roky, chodí dál,“ potvrdila slova obou mužů výčepní. Také do stříbrské Rotundy chodí lidé spíše na jídlo. Pivo se zde zdražuje od 8. ledna, kdy po novu bude stát půllitr Prazdroje 59 korun, Svijany 11° vyjdou na 52 Kč a 12° na 55 Kč. (šav)