Společnost ZAT je předním dodavatelem řídicích systémů pro energetiku a průmysl ve světě. Ve svém oboru patří mezi lídry v oblasti jaderné i klasické energetiky, průmyslu, drážních systémů, plynárenství a smart systémů. Jde o stoprocentně českou firmu, která příští rok oslaví už 60 let působení na trhu.

„O náš řídicí systém SandRA je ve světě opravdu zájem. Naše technologie a know-how najdete na 10 procentech jaderných elektráren ve světě a 30 procentech v Evropské unii. Systém SandRa je nasazený například na obou jaderných elektrárnách v České republice i na Slovensku. Aktuálně realizujeme zakázky na jaderných elektrárnách ve Finsku, ve Francii, v Maďarsku, na Slovensku i v Arménii.

Zeleninová farma v Kožichovicích u Třebíče, kde se pěstují v obrovských sklenících rajčata.
VIDEO: Ve sklenících u Třebíče denně dozrávají tisíce rajčat, podívejte se

V České republice například řídí vodní elektrárnu Lipno, teplárny Mělník i Opatovice, na Slovensku jsme aktuálně dokončili projekt na vodní elektrárně Gabčíkovo. Naše systémy najdete také na polovině železničních tratí v České republice, v plynárenství, máme kompetence na výrobu lékařských přístrojů a tak dále,“ říká Václav Janoch, ředitel divize Smart systémy společnosti ZAT.

Zajímavé je také to, že systémy z této firmy řídí jaderné elektrárny po celém světě, dispečinky na Českých drahách nebo třeba rychlovlaky v Jižní Koreji, ale můžeme je najít také v mateřské školce v Plzni.

Velká pomoc v telemedicíně

V souvislosti kolem situaci s Covidem pomáhá produkt společnosti ZAT také tolik vytíženým zdravotníkům.

„Jde o další inovativní použití bezdrátové technologie SimONet v oblasti, která se ve zdravotnictví nazývá telemedicína nebo e-Health. Při nasazení v nemocničních pokojích dokáže ulehčit práci zdravotníkům, kteří nemohou být u všech pacientů současně. S využitím čidel dokážeme monitorovat nestandardní stavy na pokoji, například pád pacienta z lůžka, kdy se událost okamžitě objeví na monitoru počítače, v mobilu nebo v chytrých hodinkách zdravotního personálu,“ říká Janoch.

Foto z představení Chopin a Sandová, které zpřetrhala pandemie a na svou premiéru v Brně stále čeká. Naopak v Praze se hrálo hned po skončení první vlny
Tanečník: Umění skomírá, na epidemii ale nakonec může vydělat

A jak zvládají přímo ve firmě současnou nelehkou dobu „covidovu“? „Aktuální situace je samozřejmě pro všechny složitá. Nicméně jsme stabilní firma, máme v týmu schopné lidi a umíme si poradit. Českým průmyslovým firmám také může přinést nové zakázky dostavba jaderné elektrárny Dukovany. Naše české jaderné know-how má ve světě velmi dobré jméno, proto věříme, že pro český stát budou moci pracovat také české nejenom stavební, ale i průmyslové firmy,“ uzavírá Janoch.