Investiční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera koupila v plzeňském výrobci vlaků, tramvají a trolejbusů 100procentní podíl.

"Skupina PPF oznamuje, že podepsala smlouvu o koupi 100 procent akcií společnosti Škoda Transportation včetně dalších aktiv souvisejících s činností Škoda Transportation; zejména ochranných známek "Škoda" a nemovitostí využívaných pro provoz společnosti," uvedla tisková mluvčí Zuzana Migdalová.

Tramvaj z továrny Škoda Transportation
České tramvaje za bezmála tři miliardy pojedou do Finska

Podle ní je součástí transakce i závazek skupiny PPF poskytnout společnosti Škoda Transportation provozní úvěr za účelem financování nezbytných potřeb společnosti. "Vypořádání transakce je podmíněno souhlasy příslušných úřadů pro ochranu hospodářské soutěže," dodala. Cenu transakce však nesdělila.

Informaci o chystaném obchodu přinesl již v pátek server iHned, podle něhož je ve hře částka přes 10 miliard korun.

Škoda Transportation
Číňani, Němci? Ne. Škodu Transporation kupuje miliardář Křetínský

Prodej Škody Transportation již od počátku provázely zvraty. Rok byla totiž za hlavního favorita koupě brána čínská společnost CRRC, největší výrobce kolejových vozidel na světě. Tuto informaci firma v loňském roce dokonce potvrdila ve svém prohlášení a hovořilo se i o tom, že obchod se uskuteční do konce roku 2016. Následně se objevil konkurenční Siemens a na začátku listopadu Euro.cz uvedlo, že favoritem je Daniel Křetínský a jeho Energetický a průmyslový holding.

Jak uvádí server iHned, Škoda Transportation je oslabena kvůli vysokým výplatám zisků a od roku 2011 majitelům vyplatila na dividendách bezmála 20 miliard korun, tedy více, než za tu dobu činil čistý zisk. V posledních letech však dochází ke zmenšování tržeb i zisku, přičemž řada důležitých zakázek, například v Německu zkrachovala.

Škoda Transportation
Škoda Transportation investuje miliony do dceřiného závodu v Šumperku