Od nedělního odpoledne bojovalo osm jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů z rozsáhlým požárem černošínské skládky komunálního odpadu. Za požár může podle jednatele společnosti Ekodepon Petra Strankmüllera horký popel, který byl na skládku přivezen pátek.

„Byl dovezen zhruba do střední části skládky, kde vzplanul a odkud se oheň rychle šířil,“ uvedl velicí důstojník hasičů Jaroslav Klíma.
Hasiči se obávali i hustého dýmu, který se ze skládky valil směrem k osadě Krásné Údolí. „K události byla povolána laboratoř z Třemošné, aby zjistila případný únik škodlivin do ovzduší. Kouř naštěstí stoupal vysoko, takže neohrozil obyvatele blízkého Černošína a osady Krásné Údolí. Do nočních hodin byla na místě ponechána dobrovolná jednotka z Černošína, která skládku hlídala,“ informovala Deník Alena Marešová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

V pondělí ráno přijeli na místo opět profesionální hasiči z Tachova a Stříbra, aby pokračovali v prolévání.
„Majitel se snažil skládku rozhrnovat pomocí speciální techniky, aby se vytvořila cesta, po které by mohly sjíždět hasičské cisterny. Zasahující jednotky hořící místa prolévaly vodou a rozhrnovaly, aby byla odhalena ohniska požáru. V pondělí ráno byli k požáru opět povoláni pracovníci laboratoře, aby zjistili únik škodlivin do ovzduší. Kvůli mlze totiž kouř sedal k zemi a šířil se k nedalekým obcím. Z tohoto důvodu byli kontaktování i zástupci příslušných obcí, aby informovali obyvatele o situaci,“ doplnila Marešová.

Jednatel společnosti Ekodepon Petr Strankmüller děkuje všem hasičům za včasný zásah.
„Technologie nebyla spálena, ale kdyby nebylo včasného zásahu hasičů, bylo by hůře. Děkuji profesionálním i dobrovolným hasičům,“ řekl Strankmüller.
Celá událost se obešla beze škody.