Na místo se postupně sjelo několik hasičských jednotek ze širokého okolí a zasahovaly i jednotky z Plzně. 
Hasiči pak na místě museli kvůli rozsáhlosti požáru vyhlásit 1. stupeň požárního poplachu, plameny byly vidět z několikakilometrové vzdálenosti. 

“Po nahlášení požáru na místo vyjelo pět hasičských jednotek požární ochrany z Tachova, Plané, Chodové Plané a Plzně. Na místě jsme zjistili rozsáhlý požár střešního pláště. Po intenzivním hašení se hasičům podařilo kolem druhé hodiny noční požár lokalizovat, a nyní na místě probíhají dohašovací práce," uvedl v sobotu ráno velící důstojník Plzeňského hasičského sboru Pavel Musil.

Náměstí zůstane po nezbytně nutnou dobu rekonstrukce komunikace neprůjezdné.
FOTOGALERIE: Planá rekonstruuje druhou část náměstí

Požár zachvátil střechu a podkroví jednoho křídla zámku o rozsahu asi 30 x 15 metrů. "Někdy po druhé hodině ráno se hasiči museli stáhnout, protože se pod nimi začaly propadat prohnilé trámy a hasiči mohli provádět hasební zásah pouze z venku a z výškové techniky. V ranních hodinách si velitel zásahu povolal další posilu – speciální hasicí zařízení Cobra z Plzně Košutky – pro zvýšení efektivity hašení," doplnila mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Hasiči mají požár od ranních hodin pod kontrolou. "Další navazující části budovy se podařilo před plameny ochránit. K hašení dostatečně posloužila hydrantová síť, nebylo tak potřeba zřídit kyvadlovou ani dálkovou dopravu vody. Dohašovací práce budou pravděpodobně probíhat po celé dopoledne," informovala Jakoubková.

Vyšetřování příčiny vzniku požáru i vyčíslení výše škod se podle ní protáhne pravděpodobně na několik týdnů. "V tuto chvíli můžeme s jistotou vyloučit pouze technickou závadu na elektroinstalaci," řekla.

Místí obyvatelé jsou situací rozčarováni. "Tohle se může stát snad jedině u nás. O památku se nikdo nestará a přitom ještě v devadesátých letech byla celkem v dobrém stavu. Teď tu jsou bezdomovci," řekl Deníku jeden z přihlížejících obyvatel Plané. "V zámku byla kachlová kamna, obrazy a řada cenností, to vše už ale zmizelo kdovíkam dříve. Tuším, že tohle už nikdo nezachrání a bude se muset budova strhnout," zamýšlel se nad stavem zámku.

Kladruby - Návštěvníci kladrubského kláštera se mohli poprvé podívat na krovy kostela Nanebevzetí Panny Marie
V kladrubském klášteře začne od příštího roku rozsáhlá rekonstrukce

Požáry historických budov bývají samy o sobě velmi komplikované, a to z důvodu jednak technického stavu i členitosti budov, jednak z historického hlediska a jednak z důvodu přístupových cest. "Konkrétně při tomto požáru se hasiči měli problém se dostat do areálu, který byl zajištěn řetězy a betonovou skruží. Museli tak zvolit násilný vstup," dodala mluvčí

Podle informací Deníku si požáru všimly děti z Dětského domova v Plané kolem jedenácté hodiny, nejprve si ale myslely, že hoří les za Planou. Plánský zámek stojí na místě bývalého gotického hradu ze 13. století, dříve ho vlastnil knížecí rod Nostitzů, po válce zámek využívala Pohraniční stráž.

Od devadesátých let se ale o zámek nikdo nestará a v posledních letech se stal místem, kde často pobývají bezdomovci a chodí si sem hrát děti.