Už řadu let má za 380 korun ročně pronajatý pozemek v malé zahrádkářské kolonii pod fotbalovým hřištěm. Ten musí do konce letošního roku vyklidit. Pozemky totiž patří obci, která je chce využít jinak. „Tak to tady se synovcem postupně likvidujeme. A někdo nám to rozkrádá a zapaluje," postěžovala si.

V zahrádkářské kolonii hořelo v úterý před půlnocí už potřetí během relativně krátké doby. „Požár staré dřevěné kůlny hasiči zlikvidovali dvěma proudy C, ke škodě nedošlo," informovala mluvčí západočeských hasičů Pavla Jakoubková.

„Požáry vypukly na obecním pozemku v zahrádkářské kolonii, která je v likvidaci," upřesnil velitel chodovoplánských hasičů Václav Zimák. V pondělí ráno shořela králíkárna a v úterý před půlnocí postihl stejný osud i zmíněnou kůlnu, ve které bylo uskladněno seno.

Podle starosty Chodové Plané Ctirada Hirše se ale první podobný případ stal už zhruba před třemi měsíci.

Úřad městyse má s prostorem kolonie své úmysly. Podle územního plánu by tam měly v budoucnu vyrůst rodinné domky. Než se tak stane, počítá tu městys s parkovou úpravou. „Do konce roku vypovíme všem nájemníkům smlouvy," zmínil Hirš.

S verzí, že požáry někdo založil úmyslně, pracují policisté i hasiči. Deníku to potvrdila mluvčí hasičů. „Požár byl pravděpodobně založen úmyslně," uvedla po úternímu zásahu.

O tom, kdo by mohl být oním žhářem, se v Chodové plané zatím spekuluje. Slyšeli jsme i názor, že by se takovým způsobem mohli zbavovat nepotřebných věcí i pronajimatelé zahrádek. Ti ale mají jiný názor. „V posledních dvou měsících se nám tady pořád něco ztrácí. Zmizely sudy na vodu, nářadí, zahradní náčiní, kolečka, i okapová roura. Myslím, že to zapalujou ti, co tady kradou," svěřila se Deníku Jaroslava Ondíková.

Policie zatím nic nepotvrdila ale ani nevyvrátila, nicméně pracuje i s možností, že si zahrádkáři pálí nepotřebný majetek sami. „Nelze totiž říci, že jen v souvislosti s požáry dochází například ke krádežím kovů," doplnila Dagmar Jiroušková, mluvčí tachovské policie. Uvedla ale, že v blízkosti výskytu požárů skutečně policisté několik krádeží evidují. „Jsou to krádeže, které evidujeme jako přestupky neznámého pachatele." Definitivní tečku za vším tedy učiní až policejní vyšetřování.