Někteří měli možnost ubytovat se u známých či příbuzných, další museli čekat do pozdních hodin na příjezd tachovských hasičů, kteří do stříbrského kulturního domu přivezli 25 skládacích lehátek a stejný počet spacích pytlů.

Další dvě lůžka na noc se povedlo získat ve stříbrském stacionáři. "Dělali jsme, co jsme mohli, naštěstí většina lidí má kde spát. Ti, co ještě neví, že budova vyhořela, a přijdou k ubytovně, budou upozorněni, že mohou přijít přespat do kulturního domu. Narychlo jsme zajistili alespoň základní věci a také pitnou vodu a nějaké občerstvení. Pro dva lidi se našlo místo také ve stacionáři," uvedl místostarosta města Karel Lukeš.

Mezi těmi, co se nedostali k příbuzným byli i manželé Věra a Václav Černých. "Ještě, že jsem přišel domů, manželka je nemocná a spala, vůbec nevěděla, že hoří, musel jsem ji vzbudit. Neumím ani domyslet, co by se mohlo stát, kdybych přišel déle," řekl Černý. "Bydleli jsme řadu let v Sytně, ale pak majitel prodal dům a my neměli kam jít, tak jsme vzali ubytovnu. Já zrovna i nakoupil tolik potravin a masa, téměř na celý měsíc, a teď je vše pryč, to se všechno zkazí. Manželka má v úterý nastoupit do nemocnice, ani věci tam nebude mít. Máme příbuzné v Plzni, ale nemáme se tam teď v noci jak dostat," dodal Černý, který se s paní dostal na noc do stacionáře. Podle něj začalo hořet asi v bytě syna majitele. "Už den před tím křičel, že mu chytil počítač a všechno to tam vypínal. Zřejmě to dnes někdo zapnul, nebo něco podobného, nevím," myslí si Černý.

V kulturním domě zůstal na noc Jan Kuchár. "Nemám vůbec kam jít, mám hlad, nemám tu ani věci. Šel jsem domů z města a už mě tam hasiči nepustili. Nemám ani ke komu jít, doma bude všechno zničené, promočené, já nevím, co mám dělat. Aspoň, že nezůstanu na ulici a vyspím se tady na lehátku, v noci už je venku zima. Snad nás tam třeba za dva dny pustí," řekl nešťastný Kuchár.

Podle Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje hořel v ubytovně jeden byt a příčinou požáru byla závada na elektroinstalaci. Předběžná škoda byla vyčíslena na půl milionu korun. Na mísět zasahovaly čtyři hasičské jednotky, policie i městská policie.

Martina Sihelská, Jiří Kohout