Podařilo se mu s kolegy vyvinout inteligentní nano nátěr – Funkční Nátěr (FN NANO), díky kterému světlo na jeho povrchu zabíjí veškeré viry a choroboplodné zárodky. Nanočástice běžného oxidu titanu obsažené v nátěru se aktivují za pomocí světla. Tento asi 30 let známý a podrobně popsaný jev se nazývá fotokatalýza.

Radim Ježek - živnostník roku Středočeského kraje za rok 2020.
Z nervového zhroucení se vypracoval na živnostníka roku Středočeského kraje

Pro likvidaci neviditelného nepřítele tak stačí světlo. Buď přírodní, nebo umělé, které spustí fyzikální proces. Není zapotřebí žádná chemie a místnost zbavíte mikroorganismů během krátké doby. Nátěry už fungují na všech kontinentech, ve Washingtonu, v Los Angeles, Las Vegas, Torontu i na mnoha místech v České republice.

Ti, kteří pochopili jedinečnost této nanotechnologie, jím opatřují stěny v nemocnicích, školských zařízeních, na letištích a v dalších veřejných prostorách. „Jde o fotokatalytický nátěr. Obsahuje krystalky oxidu titaničitého, které se při dopadu světla aktivují. Na viry a bakterie působí jako horká plotýnka. Viry po styku s nátěrem doslova shoří,“ popisuje vědec.

Protože se jedná o objev, který nemá konkurenci, zájem o funkční nátěr z laboratoře Jana Procházky je ve světě je velký.

„Velké firmy používají pojiva – například silikát, akryláty, silikony, které prakticky zničí fotokatalytický efekt oxidu titaničitého. Nám se však podařilo najít anorganické pojivo, které oxid titaničitý nerozloží, ani se jím neobalí,“ popisuje princip fungování funkčního nátěru.