Vychutnávat krásy Polabí a při tom si protáhnout tělo? Ideálním místem je Labská stezka. Cesta na kole podél největší české řeky skýtá mnoho krásných koutů, skvělé jídlo i pití, vhodné ubytování na přespání i regeneraci. Za vidění stojí i množství zajímavých míst v širším okolí trasy.

Cyklostezka vede v těsné blízkosti toku. Od pramene v Krkonoších až k Severnímu moři nabízí 1300 kilometrů přírodních a kulturních zážitků. Českou republikou prochází jen asi třetina z celkové délky a ta patří mezi vůbec nejoblíbenější.

Křížem krážem na kole kolem Chrudimi.
Nejkrásnější výlet Chrudimska: Ráj pro cyklisty, milovníky skal i rodiny s dětmi

Ve Středočeském kraji lze vyrazit například z Kolína do Lysé nad Labem. Padesát kilometrů dlouhý nenáročný úsek po proudu řeky zdatnější cyklisté zvládnou za jediný den. Naplánovat se dá ale zrovna tak s dětmi třeba na celý víkend a se zajímavými zastávkami. Kde přesně?

Cyklistický výlet po Labské stezce.Cyklistický výlet po Labské stezce.Zdroj: Deník/Vladimír Malinovský

Po startu je ideálním místem na rozkoukání kolínská synagoga nebo chrám svatého Bartoloměje, který je dominantou města. Západně od centra města se nachází druhý nejstarší a druhý největší židovský hřbitov v Čechách z roku 1418 s více než 2600 náhrobky. Pokud vyjedete o kousek dál, v části Sendražice se můžete svézt romantickou železnicí – Kolínská řepařská drážka.

Další zastávkou s občerstvením na dlouhé cestě může být restaurace v osadě Na Osečku u přívozu. Chladivý pěnivý mok nebo nealkoholický nápoj přijde po necelých patnácti kilometrech v chatové oblasti k chuti. Pokud by někdo volil trasu do Poděbrad po druhém břehu, může se nechat převézt lodí.

Atrakce lázeňského města

Oblíbeným místem k občerstvení a odpočinku je soutok Labe s Cidlinou, v letním období je to hojně vyhledávané místo nejen u cyklistů. Posedět lze ve stylové restauraci Cidlina s výhledem na vodu. Na stejném místě lze poptat nocleh v chatce, karavanu, případně vlastním stanu. Další nabídka kempů je už v těsném sousedství Poděbrad – ať už u jezera na levém břehu Labe, nebo v lese na pravém. Hlavně v exponované červencové svátky ale mívají dost plno.

Prokopské údolí v Praze.
Nejkrásnější výlet v Praze: Westernové kaňony, vzpomínka na Foglara a lítý mnich

Není divu. Jsou výborným výchozím bodem pro návštěvu lázeňského města. Tradiční turistický cíl je opravdovou perlou celé cesty. Lázeňská kolonáda poutá ukázkově vyladěnými parky a vodotrysky, na osvěžení může přijít vhod ledová voda z minerálních pramenů.

Cyklistický výlet po Labské stezce.Cyklistický výlet po Labské stezce.Zdroj: Deník/Vladimír Malinovský

Lázeňský park nabízí pohled na květinové hodiny nebo trpaslíka odbíjejícího čas každou hodinu. Kolonáda a její přilehlé okolí jsou navíc napěchovány restauracemi, hospůdkami a cukrárnami, kde si vybere snad každý. Dominantou města je zámek na náměstí a pomník Jiřího z Poděbrad.

Až se toho všeho nabažíte, po dalších deseti kilometrech vás uvítá Nymburk. Na první pohled zaujme cihlovými městskými hradbami, které jsou i jeho symbolem. Za prohlídku stojí také kostel svatého Jiljí na Kostelním náměstí.

Keltská osada i skanzen

Po několika dalších našlapaných kilometrech přichází na řadu ukázka toho, jak to kdysi dávno vypadalo na venkově. Botanicus v Ostré je centrem řemesel vybudovaným ve stylu keltské osady. Během sobotních představení můžete vidět vystoupení kejklířská, divadelní i hudební. O víkendech se navíc k běžně otevřeným dílnám dráteníka, k výrobě mýdel, provazu, svíček či papíru otevřou dílny košíkáře, kováře či lukostřelce.

Cyklistický výlet po Labské stezce.Cyklistický výlet po Labské stezce.Zdroj: Deník/Vladimír Malinovský

Všechna řemesla si návštěvníci mohou vyzkoušet a zároveň se také dozvědět o jejich historii. V hodovní síni si pochutnáte na pokrmech připravených převážně z produkce tamních ekologických zahrad. Pokud by se vám toho dne nechtělo dál, žádný problém. V dosahu pár set metrů je na břehu písníku další kemp.

Za poslední zastávkou, která stojí za to, je nutné na levý břeh. Konkrétně do Přerova nad Labem, jehož chloubou je Polabské národopisné muzeum. Skanzen v centru obce v sousedství renesančního zámku patří k nejstarším regionálním muzeím v přírodě v celé Evropě.

Výlet v Lužických horách - hrad Tolštejn.
Nejkrásnější výlet Lužických hor: Zapomenutý kraj zřícenin a rozhleden

Do cíle, kterým je Lysá nad Labem, už zbývá jen pár kilometrů. K načerpání sil můžete přímo v Přerově vybrat z několika restaurací, třeba hned v té stylové U Skanzenu. Pak zbývá už jen znovu přejet na pravý břeh a vyhledat nádraží pro rychlou zpáteční cestu proti proudu. A nebo znovu šlápnout do pedálů…

Z Kolína do Lysé nad LabemZ Kolína do Lysé nad LabemZdroj: se svolením mapy.cz