Alfa představí plzeňského Fausta

Další přímý přenos loutkového představení pro malé i velké diváky připravilo na sobotní odpoledne plzeňské Divadlo Alfa. Zhlédnout můžete inscenaci v režii Tomáše Dvořáka Johanes doktor Faust. Příběh o učenci, který zaprodal svou duši ďáblu, původně vychází z knížky lidového čtení z 16. století.  Ve všech českých loutkářských verzích je výrazně posílena paralelní parodická linie komické postavy Kašpárka a řada scén je rozvinuta a nazřena „plebejským“ pohledem.

K představení vytvořil režisér velmi originální kolekce loutek, jež zkolážoval z nejrůznějších běžných předmětů. Inscenace tak těží z dráždivého kontrastu mezi konvencemi tradičního loutkového divadla a vskutku netradičními „surrealistickými“ loutkami. 

Hru, jež byla loni v říjnu uvedena dokonce na japonském festivalu Czech Week Online 2020, si pustíte na YouTube kanále Alfa zírá v sobotu 13. března od 17 hodin. Inscenace je určena divákům od 9 do 99 let.

Alfa navíc pro nejmenší diváky i celé rodiny zpřístupnila od včerejška na celý další týden záznam představení Spáčka a vřeteno. Pohádku zhlédnete na stejném YouTube kanále. 

Zavítejte na jedinečný Soos

Bublající a syčící mofety, vyvěrající minerální prameny a zápach síry. To jsou ve zkratce hlavní znaky krajiny, která od nepaměti láká návštěvníky a geology z celé Evropy. Touto lokalitou je Národní přírodní rezervace Soos, která se nachází osm kilometrů od Františkových Lázní. Vznikla přibližně před deseti tisíci lety na dně tehdy vysychajícího jezera. V současné době tu lidé mají možnost spatřit projevy takzvané doznívající posopečné činnosti ve formě vývěrů minerálních pramenů a výdechů oxidu uhličitého CO2. Plyn probublává na zemský povrch z mnoha kilometrových hloubek a na povrchu potom vytváří takzvané mofety. Další zajímavostí je takzvaný křemelinový štít.

Jedná se o jezerní usazeninu, která vznikla nahromaděním odumřelých schránek jednobuněčných řas rozsivek. V zimním období je stezka otevřena. Vstupné si musíte ale zakoupit v elektronickém kiosku na budově se sociálním zařízením, kde vám vyjede účtenka, s kterou si pak otevřete turniket. 

Hudba, divadlo, pivo a tečka

Sedmým dílem pokračuje v pátek večer živé vysílání festivalu Hrajeme!tečka. V Pivotečce opět nevystoupí živá kapela, organizátoři však připravili večer plný písniček. Těšit se můžete i na divadlo. Nenechte si ujít vysílání, v němž zazní opravdu zvučná jména a zúčastní se ho úžasní herci a muzikanti. Naladíte jej v 19 hodin na YouTube kanále Pivotečka stream. Pivotečku můžete podpořit odesláním libovolné částky na bankovní účet 2112806796/2700, s variabilním symbolem 12032021.

Klatovský vycházkový okruh

Vydejte se na vycházku Klatovy. Dvanáctikilometrovou trasu můžete začít v Mercandinových sadech, kde se pokocháte pohledem na barokní sochy čtyř ročních období. Od mola rybníka pokračujte k sadům Mistra Jana Husa, jejichž dominantou je stavba vodojemu z roku 1871. Poté můžete zamířit na Pražské předměstí, kde se nachází židovský hřbitov, na němž se dochovalo přes čtyři stovky novodobých náhrobních kamenů. Dále dojdete na Křesťanský vršek. Nádherný výhled na Šumavu se vám poté naskytne z kopce Hůrka, kde se tyčí kostel sv. Martina, původně gotická stavba, později přestavěná do jednoduchého barokního slohu. Trasu zakončíte opět v Mercandinových sadech.

Tachov virtuálně

Kostel Nanebevzetí Panny Marie, městské hradby, Muzeum Českého lesa, rozhledna Vysoká anebo třeba tachovský zámek. Nejen tyto objekty můžete navštívit virtuálně přímo ze svého obýváku. Rozcestník na webové adrese virtualtravel.cz/tachov vás navede právě tam, kam se chcete podívat.

Ladies latina s Naďou Cíchovou

Máte rádi rytmy latinskoamerické hudby? Městské kulturní zařízení Horšovský Týn pro vás připravilo on-line kurz Ladies latina s Naďou Cíchovou, který odstartoval tento týden. Další lekce je ve čtvrtek a stále je možné se přihlásit prostřednictvím mailu kultura@mkzht.cz či tel.: 379 422 247. Lekce bude přístupná jednou týdně od 16 do 21 hodin. Kurzovné je 400 korun.

V lese vyvěrá minerálka

Zhruba dva kilometry východně od obce Mýtina nedaleko Chebu vyvěrá v lese jedinečná kyselka. Její jméno je Kyselecký Hamr. Nyní je vývěr pramene opatřen dřevěným přístřeškem, kde lidé mohou vodu ochutnat. Podle odborné literatury má voda léčivé účinky na zažívání a uklidňuje střevní mikroflóru.