Tři sta dvacet devět tisíc korun. To je suma, kterou v sobotu večer předali rodině Kubíka Ducháče organizátoři srazu klubu US Cars Friends Czech Republic (USCF), který se konal v Plzni.   Majitelé vozů vyrobených v USA si dali v Plzni sraz, aby pomohli jedenáctiletému chlapci z Bukovníku na Sušicku. Kubík potřebuje každý rok několik desítek tisíc korun na rehabilitační pobyt v lázních.

„Jsem dojatá a každou chvíli mně ukáply slzy,“ svěřila se v sobotu na plzeňském náměstí Republiky Kubíkova maminka Stanislava. Klub majitelů amerik, jak se autům z USA také říká, totiž uspořádal velkolepou celodenní akci, na niž pozvali i muzikanty a která přilákala mnoho stovek lidí, již se nezdráhali přispět do velké skleněné kasy na Kubíkovu léčbu.

Kubík je postižený po velmi komplikovaném porodu. Má zhoršenou motoriku, problémy s rovnováhou a špatně mluví. Po mentální a psychické stránce je v pořádku. „Velmi mu pomáhají speciální rehabilitace v lázních Klimkovice. Po pobytu tam se jeho stav vždy zlepší,“ říká maminka Stanislava. „To, co se v Plzni vybralo, použijeme právě na lázeňskou rehabilitační péči. Pojišťovna na něco přispívá, ale i tak musíme na měsíční rehabilitační pobyt doplácet okolo pětačtyřiceti tisíc korun,“ vysvětluje.

Projekční dóm na náměstí Republiky v Plzni slavnostně zahájí promítání v pondělí 9:30 hodin.
Kraj slaví pád totality

„Pro Kubíka se už dvě jiné charitativní akce konaly. Jednou to byl fotbalový zápas, v němž si zahrál i Vojta Dyk. V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku se konal festival Vyvrhells pro děti, jehož výtěžek byl také věnován na Kubíkovu léčbu,“ upozorňuje tatínek Martin. Dodává, že právě v Heřmanově Huti se seznámil s Davidem Balákem, místopředsedou USCF, který nabídl, že uspořádá další akci.

„Kubíka a jeho rodinu už znám delší dobu a vím, že Kubík je ohromný bojovník, který má strašně rád fotbal. Rozhodli jsme se mu pomoci, aby měl na potřebné rehabilitace, aby neskončil na vozíku a mohl dál hrát fotbal,“ říká David Balák. Upozorňuje, že největší část – 202 tisíc korun – byla vybrána díky jedenácti plzeňským firmám, které měly mimořádně otevřeno v neděli 13. října a veškerý nedělní zisk věnovaly právě Kubíkovi. Sbírku udělali i členové USCF a motorkáři z MC WARRIORS.