„Byla jsem s přítelem na obědě v restauraci, když se jednomu z kuchařů, postaršímu pánovi udělalo špatně. Náhle zkolaboval. Zavolali záchranku a nahlásili zástavu oběhu. Mně se zobrazila v aplikaci výzva, že deset metrů ode mě je nutné poskytnout první pomoc. Prokázala jsem se kartičkou, oblíkla si vestu a pomohla,“ popsala vyškolená dobrovolnice a záchranářka Lenka Ježková.

Jarní mrazy zničily úrodu. Následky si v sadech na okraji Břas prohlíží Richard Schwarz.
Květnový mráz řádil v sadech

Plzeňský kraj je jedním z prvních krajů, který se k aplikaci O2 SOS připojuje.

„Zatím je v celém kraji rozmístěno 21 dobrovolníků, kteří svou činnost provádí na místě události ve svém bezprostředním dosahu u pacientů se selháním základních životních funkcí. Působí hlavně na odlehlých místech, kde je delší dojezd sanitky, například Šumava nebo Manětínsko. Dobrovolníci jsou zatím z řad záchranářů, dále oslovíme policisty a hasiče,“ řekla mluvčí záchranky Mária Svobodová.

Demonstrace proti Andreji Babišovi na náměstí Republiky v Plzni.
FOTOGALERIE: Stovky lidí demonstrovaly proti Babišovi

Záchranná služba plánuje v budoucnu do projektu zapojit i veřejnost. „Už teď se ozývají lidé, že chtějí pomáhat. Zapojení veřejnosti je v plánu na rok 2020. Jde o poskytování základní první pomoci, školení trvá cca pět hodin,“ vysvětlila Ivana Krsová z výcvikového a vzdělávacího střediska záchranky.

O2 SOS včetně pětileté licence na mobilní aplikaci poskytuje zdarma společnost O2. Podporovatelem projektu je Plzeňský kraj, který se podílel na nákupu vest.

„Každý dobrovolník je vybavený vestou, ústenkou pro dýchání z úst do úst a klíčenkou. Žádná další výbava není k poskytování základní první pomoci nutná,“ vysvětlila Mária Svobodová.

Na Západočeské univerzitě mají novou virtuální třídu, která pomůže studentům s výukou.
Vyučují ve virtuální třídě