Šikovnost plzeňských bednářů prověřuje dvakrát ročně smolení velkých ležáckých sudů. Ve čtvrtek jich bednáři vysmolili 15, poté následovalo pasování nových bednářů.

Proces smolení přibližuje bednářský mistr Josef Hrůza. „Smolení je tradiční postup údržby sudů. Používáme smolu nahřátou na více než 200 stupňů Celsia. Nalije se do sudu a jejím převalováním se rovnoměrně rozprostře po celé ploše sudu a dezinfikuje ho. Zároveň tato vrstva zajistí, že pivo nebude v přímém kontaktu se dřevem, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě,“ vysvětluje Hrůza.

O pivovarské sudy a kádě, ve kterých kvasí a zraje proslulý ležák Pilsner Urquell, se starají bednáři. Ti dále vyrábějí i menší sudy a soudky pro různé slavnostní příležitosti. „Jeden prázdný sud váží zhruba 800 kilo, plný skoro pět tun. Partu pivovarských bednářů proto tvoří celkem osm lidí. V osmi se se sudem lépe manipuluje,“ říká manažer historických řemesel Plzeňského Prazdroje Petr Tůma. Čtyřicetihektolitrový ležácký sud je vyráběn vždy dvěma zaměstnanci. „Na výrobu takovéhoto sudu, která trvá jeden měsíc, je zapotřebí tří metrů krychlových dubového dřeva,“ doplňuje Tůma.

Novými členy slavného pivovarská řemesla jsou Josef Kyvíř a Jan Hájek. Ti v pivovaru složili mistrovskou zkoušku a získali výuční list. Při zkoušce musí bednářští tovaryši sami vyrobit pivní sud a po naplnění pivem ho zvednou nad hlavu. „Tím dokážou, že je správně vyrobený. Tedy že těsní a může se v něm uchovávat pivo,“ dodává Hrůza.

Petr Bílý je předsedou Klubu sběratelů hracích karet a pro Národopisné muzeum Plzeňska připravil výstavu České národní karty, která byla včera zahájena. Trvá do ledna.
Karty ve službách obrození