Tříkrálová sbírka je největší českou sbírkou konanou ve prospěch lidí v nouzi. Její 23. ročník se uskuteční od 1. do 15. ledna. A na to, aby lidé nepřišli o návštěvu Kašpara, Melichara a Baltazara jsou zapotřebí dobrovolníci, kteří by se za ně převlékli a obcházeli domácnosti. „Oblastní charita Klatovy nyní hledá nové koledníky, ale i dospělé vedoucí tříkrálových skupinek, kteří se zasadí o výběr finančních prostředků na pomoc těm, kteří si sami pomoci nemohou. Ti, kdo chtějí osobně koledovat nebo pomáhat s organizací, i ti, kdo nabídnou veřejné místo k umístění tříkrálové pokladničky, se mohou obrátit na koordinátorku Tříkrálové sbírky Miroslavu Tomšíkovou, na telefon 732 775 868 či e- mail: miroslava.tomsikova@klatovy.charita.cz. Od ní se dozví vše potřebné,“ uvedla za Oblastní charitu Klatovy Jitka Růžičková.

Předsedové Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Klatovy, rezignující Josef Novotný (vlevo) a nový Ludvík Pouza.
Nový předseda se bojí úbytku zahrádkářů na Klatovsku, chce tomu ale zabránit

Dobrovolníci ale nejsou potřeba jen na Klatovsku, ale i na dalších místech, jak potvrdila hlavní koordinátorka Tříkrálové sbírky Diecézní charity Plzeň Helena Pachnerová: „Máme na starost celou diecézi a potřeba se liší v každém městě, ale celkově v našem Plzeňském a Karlovarském kraji nemáme tak širokou síť dobrovolníků, není ta spolupráce tak rozvitá, proto je potřeba hledat dobrovolníky.“

Přihlásit se na koledníka může kdokoliv, od nejmenších až po nejstarší, jen musí být vždy ve skupině jeden dospělý. „Má na starost pokladničku a přes jeho identifikační údaje je na něj pokladnička evidovaná,“ poznamenala Pachnerová.

Zájemci z celého kraje se mohou hlásit na stránkách www.dchp.cz, kde jsou i informace k Tříkrálové sbírce.