VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chebský mykolog učí sbírat houby i příbuzné z Bavorska

Chebsko – Vášniví houbaři z regionu mohou leštit pohory, brousit nožíky a chystat košíky (nebo nůše?)

1.4.2012
SDÍLEJ:

„PENÍZOVKA je sice drobná, ale při větší trpělivosti se dá nasbírat dostatek plodniček na vaření,“ ukazoval zkušený chebský mykolog Jiří Pošmura. Foto: Foto: archiv mykologů

Smrkové lesy v okolí Chebu už nyní totiž potěší nejen zanícené mykology, ale také kulináře. Hojně zde roste chutná, drobná houbička penízovka smrková. Tu v Lažanském lese doslova sklízeli členové Mykologického klubu Slavkovský les – Jiří Pošmura a Miroslav Schwarz. 

„Právě tato penízovka je jedlá a typicky polévková houba,“ pomlaskával si Pošmura. Vyskytuje se hojně ve smrkových lesích. Plodničky rostou z rozkládajících se smrkových šišek. „Je sice drobná, ale při větší trpělivosti se dá nasbírat dostatek plodniček na vaření,“ radil mykolog. Klobouk má široký většinou 1 až 2,5 cm, někdy až do 4 cm. „Zpočátku je vyklenutý, brzo však ploše rozložený, až zvlněný, někdy s hrbolem. V mládí může mít skoro bílou barvu, později šedookrovou, šedohnědou až tmavě hnědou. Bývá hladký, lysý a velmi tence masitý, za vlhka prosvítají lupeny. Ty mají nejprve bílou, později šedavou barvu, jsou husté, u třeně vykrojené,“ popisoval nadšený houbař Jiří Pošmura.

Podle odborníků lze penízovku smrkovou zaměnit za penízovku provázkovou. „Na první pohled nejsou odlišné, ale penízovka provázková roste výhradně z borových šišek a po ochutnání je nahořklá,“ vysvětlil Pošmura, který také naučil sbírat tento druh darů lesa i svoji sestru (Annu Henzl) s jejím manželem, žijící v německé obci Gleiritsch u Weidenu. Tam prý také podle Pošmury začali v Bavorském lese penízovku smrkovou sbírat. „A užívají si to, nemají totiž v lesích a hájích žádnou konkurenci. Bavoráci prostě nejsou houbaři jako Češi,“ usmíval se.

A Anna Henzl také při návštěvě Chebu speciálně pro Chebský deník prozradila svůj vlastní recept na lahodnou gulášovou polévku z penízovek (na menším snímku) . „Na oleji osmažíme velkou cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme očištěné houby, podusíme, zalijeme vodou asi do 3/4 hrnce, přidáme sladkou a pálivou mletou papriku, osolíme, opepříme a vložíme jeden nakrájený stroužek česneku. Přidáme také jednu kostku zeleninového vývaru (může být i masox), libeček a dvě velké brambory nakrájené na kostičky. Vaříme asi 30 minut. Po uvaření okořeníme majoránkou, petrželkou a ještě přidáme dva prolisované stroužky česneku,“ pochlubila se.

A kolik vlastně chebští houbaři Jiří Pošmura a Miroslav Schwarz z Mykologického klubu Slavkovský les při poslední výpravě penízovek našli? „Přinesli jsme jich přes 1,5 tisíce kousků,“ reagoval na dotaz Chebského deníku Miroslav Schwarz. „Musím konstatovat, že penízovky mají dost nasazeno k růstu. Bohužel je poměrně sucho,“ doplnil Pošmura. „Pokud zaprší, můžeme se těšit i na další kulinářsky vynikající smržovité houby.“

Autor: Vladimír Kučera

1.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jiří Pospíšil (TOP 09)

Pospíšil novým Kalouskem? Zatím podal k topce přihlášku

Škoda Octavia - Čína
AUTOMIX.CZ
22

Tohle opravdu není Superb. Škoda v Číně prodává jednu zvláštnost

Obnovený Böttgerův památník chce lidi spojovat

Obnovený Böttgerův sloup v zaniklé obci Pavlův Studenec má sloužit jako místo setkávání a přátelství.

Hokejový útočník Tomáš Mertl se stal potřetí otcem

Plzeň – Hokejista Tomáš Mertl patří k nejproduktivnějším hráčům plzeňské Škody.

Přijďte si popovídat o Českém lese

Tachov - /POZVÁNKA/ Již od roku 2011 se stalo zvykem, že v podzimních dnech se sejdou všichni, kdo mají rádi náš Český les.

Z fary se stanou byty

Kostelec – S poměrně netradičním řešením velkého zájmu o byty přišli v Kostelci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT