V šesti školách v Plzeňském kraji se tento rok učí 43 dětí z chudých rodin, které by měly problém obědvat v jídelnách nebýt projektu Obědy do škol. Projekt pokračovat i v nadcházejícím školním roce 2018/2019, kdy do kraje může z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám a státního rozpočtu přitéct až 1,23 milionu korun. Krajská rada to vzala na vědomí v pondělí.

Podle Ivany Bartošové, náměstkyně hejtmana pro oblast školství, je projekt velmi potřebný. „Vloni i letos jsme vytipovali 14 škol, kde je zhruba 220 žáků z rodin v hmotné nouzi. Podle toho, kdo se nakonec doopravdy přihlásí, se projekt průběžně vyúčtovává a během školního roku se mohou přihlašovat i další školy,“ uvedla.

Kateřina M. u soudu
Za vraždu novorozence padl 19letý trest

Do Obědů do škol už se zapojila například Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská škola Kašperské Hory. „V tomto školním roce tam máme jedno dítě z mateřské a jedno ze základní školy,“ řekla zástupkyně ředitele Alena Jelínková.

Plzeňská 32. Mateřská škola se chystá projekt využít v příštím školním roce. „Jsou tady děti, jejichž rodiny nemají na školní, na divadlo, na fotografování nebo na výlety a stravné na celý měsíc je pro ně problém,“ popsala ředitelka Helena Sládková s tím, že do žádosti předběžně uvedla počet deseti dětí. „Dali jsme raději vyšší číslo, optimálně by jich mělo být kolem pěti. Peníze, které nevyčerpáme, vrátíme a budou se moci použít jinde,“ dodala.

Projekt obědy do škol cílí na děti z mateřských škol, žáky základních škol a žáky nižších stupňů víceletých gymnázií ve věku od 3 do 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají alespoň tři měsíce dávky v hmotné nouzi. Kromě Plzeňského běží v dalších osmi krajích.

Rekordní sluneční hodiny u Bezvěrova právě ukazují jedenáct.
Z největších slunečních hodin se po měsíci stala atrakce