Ještě dva a půl měsíce zbývá majitelům psů na to, aby si své mazlíčky nechali označit identifikačním čipem. Pokud ho pes mít v lednu nebude, hrozí jeho páníčkovi citelný postih. Zatímco ve větších městech je už čipování většinou povinné, v menších obcích je to novinka.

Mnozí lidé o povinnosti očipovat i vesnické voříšky nevědí. Podle veterinářů z regionu to přesto nevypadá, že by lidé nechávali vše na poslední chvíli. Chodí s před-stihem a fronty se netvoří.

„Lidé se psy chodí průběžně, někdy volají, ale my bereme na čipování bez objednání,“ sdělila Leona Vítovcová z klatovské veteriny v Koldinově ulici. Návaly zatím nezaznamenaly ani v plzeňské ordinaci Vedilab. „Majitelé psů čipování nenechávají na poslední chvíli,“ potvrdila za Vedilab Romana Šourová a dodala, že i oni čipují na počkání.

Nový zákon by měl zajistit nad zvířaty lepší kontrolu, popřípadě nalezeného psa navrátit majiteli. Na označení psů bude dohlížet Státní veterinární správa (SVS).

POMÁHAJÍ I OBCE

Označování psů berou zodpovědně také obce, které své obyvatele o povinnosti informují. Například v Úhercích na severním Plzeňsku sám starosta objednal veterináře, který psy očipuje najednou. „Nedokáži si představit, že by zejména starší občané své mazlíčky někam vozili,“ řekl starosta Vlastimil Blažek s tím, že o čipování v obci je zájem. „Už se objednaly téměř dvě desítky občanů,“ upozornil.

Podle mluvčího SVS Petra Vorlíčka bude od Nového roku očkování proti vzteklině platné pouze v případě, že pes bude mít mikročip. „Štěňata musí být označena nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, nejpozději v půl roce. Psi, kteří mají čitelné tetování provedené před 3. červencem 2011, čip nepotřebují,“ vysvětlil mluvčí. Za neoznačeného psa bude hrozit správní řízení s uložením až dvaceti- tisícové pokuty, protože na něj kontrola bude nahlížet jako na neočkovaného.

Někteří lidé se ke zvěrolékaři teprve chystají. „Našeho psa samozřejmě očipovat necháme, ale nevím, jestli to není zbytečné, protože prý zatím není jednotná státní databáze psů,“ podotkl Roman Pártl z Prádla.

NEEXISTUJÍCÍ REGISTR

Tím upozornil na problém zákona. „Ten totiž nezavádí povinný zápis do registru. Povinností je, aby v v očkovacím průkazu psa bylo uvedené číslo mikročipu. Obec si ale může povinnost evidence stanovit vyhláškou,“ okomentoval situaci mluvčí Vorlíček.

Mikročip vyjde chovatele na několik set korun. Dobrovolná registrace pak stojí kolem dvou set. Povinné čipování psů není v kraji novinkou. Třeba Plzeňané mu-sejí mít své psy označené čipem již od roku 2006. V Domažlicích o tom zastupitelé rozhodli v roce 2017.

Mezinárodní den archeologie v Plzni.
Archeologie měla svátek