Záchranáři odvezli od nehody přes 40 lidí. Informace potvrdila mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková. Podle serveru L'Union-L'Ardennais jeli v autobusu žáci víceletého gymnázia Notre-Dame v Remeši. Autobus vyjel z Remeše v neděli večer a mířil do Prahy.

Plzeňská fakultní nemocnice pečuje o tři těžce zraněné osoby, další mají středně těžká a lehčí poranění. Ošetřují je lékaři v úrazové a chirurgické ambulanci, řekla ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová. "Přivezli k nám také přes 20 lidí, kteří neměli viditelné poranění. Naši lékaři je preventivně vyšetří, aby vyloučili případná zranění," uvedla Kunová. Podle ní je zatím hospitalizováno kolem deseti lidí, zranění jsou mladí lidé ve věku kolem 16 až 20 let.

Dva mladíci ve věku 16 a 17 let jsou umístěni v rokycanské nemocnici. Podle mluvčího zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiřího Kokošky utrpěl jeden z nich lehký otřes mozku, druhý má středně těžké poranění - zlomeninou pánevní kosti. S tlumočením pomohla v Rokycanech vyučující francouzštiny z místního gymnázia. Podle Ptáčkové záchranáři transportovali 41 lidí, z toho na preventivní vyšetření bez zjevného vážnějšího poranění odvezli hasiči v náhradním autobuse 29 cestujících.

Francouzský autobus havaroval krátce po 6:30 u rokycanského sjezdu dálnice D5 na zhruba 65. kilometru na silnici směrem na Litohlavy. "Sjel těsně u sjezdu z dálnice, přelétl kolem svodidel, jel chvíli po poli, přerazil několik stromů a pod dálnicí narazil do protisvahu," popsala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. Hasiči museli z autobusu, jehož přední část je zdemolovaná, vyprošťovat několik lidí. Na místě zasahovaly dva vrtulníky a několik sanitek.

Podle policejní mluvčí Martiny Korandové je silnice pod sjezdem směrem na Litohlavy uzavřena a zůstane nejspíš i odpoledne kvůli vyšetřování nehody, dálnice je průjezdná, zavřené jsou pouze sjezdy na Rokycany. V 10:30 se na místě technika připravuje na odtah autobusu, který už je postaven na silnici. Francouzský server uvedl, že autobus patří společnosti specializující se na školní dopravu.

Příčiny nehody zatím policie zjišťuje. Podle zjištění ČTK byly ráno silnice na Rokycansku místy namrzlé, zda to může s nehodou souviset, není zatím jasné. "Prosíme případné svědky, kteří by mohli k události poskytnout jakékoliv informace, aby se ozvali na linku 158, dodala Korandová.