Nekonečný plzeňský evergreen akvapark, je tu zas.

Studii za 1,4 milionu Kč o tom, kde a jaký akvapark by mohl v Plzni fungovat, nabídla politikům německá firma se zkušenostmi se stavbou i provozem. Do čtyř měsíců má spočíst náklady na stavbu včetně pozdějších provozních výdajů.

Město a kraj začaly na téma akvapark diskutovat. Zatímco hejtman Josef Bernard (ČSSD) říká, že centrum vodní zábavy tu chybí a už by nejraději podepisoval memorandum s plzeňskou radnicí o společném postupu při jeho budování, vedení Plzně je spíš skeptické. „Jsme připraveni se o tom bavit, ale už prvotní informace naznačují, že provozní náklady bývají dvakrát vyšší než náklady na stavbu,“ poznamenal primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Natáčení cyklu Malé lásky ve Fakultní nemocnici na Lochotíně.
Malé lásky se opět rodí pod dohledem kamer

Nicméně asi 700 tisíc korun na pořízení německé studie radnice zaplatí, zbytek dá kraj. Ostatně právě sociální demokraté téma akvaparku před minulými komunálními volbami často skloňovali a použili je v kampani. Tím ale jejich akvaparková aktivita nadlouho usnula.

Technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS) je opatrný. „Spíš se věnujme našim městským bazénům. Nevím, zda vynakládat prostředky na akvapark a jeho provoz, když ani ty nemáme v pořádku,“ řekl Šindelář.

Radnice už jednu studii na akvapark má. Útvar koncepce a rozvoje v ní vytipoval čtyři vhodné lokality a stanovil optimální velikost akvaparku na 400-600 tisíc návštěvníků ročně.

ZPÁTKY V ČASE. Od poloviny března se mohou děti zúčastnit zážitkové dílny Ve škole před stol lety na statku Lüftnerka. Na snímku je kurátorka výstavy Kateřina Misíková.
Výstava prozradí, jak se učilo před sto lety

Tím ale aktivita města kolem akvaparku zhasla. Jeden ze čtyř vhodných pozemků, pětihektarovou plochu na Borských polích mezi obchodními domy Decathlon a Bauhaus, radnice dokonce prodala soukromníkovi na obchodní dům s nábytkem za 102 milionů korun.

Téma akvaparku vytáhne čas od času TOP 09, která už dvakrát vyzvala vedení města, aby nechalo městskou studii zaktualizovat nákladem cca 100 tisíc korun. „Zaráží nás, že je teď město s krajem ochotné investovat bezmála 1,5 milionu korun za studii novou, která má prověřit stejné lokace jako již ta existující. Navíc poprvé slyšíme, že by akvapark měly stavět a provozovat přímo město nebo kraj,“ uvedl za topkaře Michal Vozobule.

Plzeň je ve srovnání šesti měst v ČR s více než 100 tisíci obyvateli jediná, která akvapark nemá. Zatím se uvažuje o přestavbě venkovního areálu městského plaveckého stadionu na Slovanech, část by sloužila přistavěním atrakcí zábavě.

Ilustrační foto
Rakovina prsu: ročně čtyři sta nových pacientek