„Na povrch vypluje rozuzlení, které ukazuje motivaci k činu hlavní záporné postavy série,“ uvedl režisér. Příběh Vztekliny je situován do šumavské vesnice, kde se objevují nakažená zvířata. „Diváci České televize se mohou těšit na čistokrevný thriller, což je jeden z mých nejoblíbenějších žánrů,“ řekl ke své seriálové prvotině Bařina, který stál za úspěšnými snímky Román pro muže nebo Bobule a který kvůli natáčení Vztekliny odložil i práci na celovečerním filmu podle vlastního scénáře.

Bařina ocenil spolupráci nejen se sušickým zdravotnickým personálem, ale i s lidmi po celé Šumavě. „Je to paráda. Kam přijedeme, tam zapadneme a rozumíme si. Hodně lidí nám hraje v komparzu. Všichni jsou velice přívětiví, přátelští a chtějí nám pomáhat,“ uvedl.

S tím souhlasila i hlavní herecká hvězda seriálu Kryštof Hádek, který se na přání vyfotil i se sušickými sestřičkami. V seriálu hraje virologa Pavla Rogla, který má za úkol nalézt příčinu nákazy vzteklinou a dohlédnout na vakcinaci. Vedle toho je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů vyšetřujících záhadnou dvojnásobnou vraždu, která se stala v okolních lesích. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost právě s nákazou. V souvislosti s natáčením si pochvaloval výběr lokací.

„Mám rád Šumavu, jezdili jsme sem s rodiči od dětství na chalupu u Železné Rudy. Byl jsem zde i na různých táborech. Nejvíce si ale pamatuji, když jsme sjížděli Vydru z Čeňkovy Pily,“ prozradil Hádek.

Rytíři na hradě Klenová 2016.
Na Klenová bude rytířská bitva

Natáčení udělalo radost řediteli sušické nemocnice Petru Čapkovi. „Jsem rád, že prostředí sušické nemocnice je pro filmaře atraktivní,“ pochvaloval si a připomněl, že se nemocnice objevila i v populární Policii Modrava.

Filmový štáb se nejvíce pohybuje na Sušicku, zejména v obci Dolní Těšov, což je seriálová obec s názvem Bučina. Právě tam se začnou objevovat zvířata nakažená vzteklinou. Mimo Sušici natáčel filmový štáb také v obcích Rejštejn, Albrechtice, Nuzerov nebo na hradě Kašperk.

Režisér Bařina se těší, až s kamerou zavítá do zaniklé vesnice Wunderbach u Rejštejna nebo do Prášil. ČT by měla seriál vysílat v lednu příštího roku.

Minisérie České televize Vzteklina
režie: Tomáš Bařina // kamera: Pavel Berkovič // scénář: Jan Stehlík // dramaturgie: Petr Pauer // vedoucí výroby: Jakub Bílý // kreativní producent: Josef Viewegh // hrají: Kryštof Hádek, Stanislav Majer, Johana Matoušková, Jan Vlasák, Filip Čapka, Leoš Noha, Pavla Beretová a další.

M. Kilián, P Pechoušek