Čtyři a půl roku terorizoval muž svoji manželku a dvě dcery, aniž by o tom kdokoliv věděl. Dával jim úkoly, ponižoval je, žena i dívky mlčely, dokud se na vše nepřišlo díky všímavým sousedům.

V Plzeňském kraji policisté vloni řešili dvacet devět podobných případů domácího násilí, letos dvacet osm. Zmíněný případ přiměl režiséra preventivních filmů Davida Vignera, aby se po tématech šikany, HIV nebo poruchy příjmu potravy věnoval i tomuto. Vznikl snímek Jakub o chlapci týraném otčímem a minulý týden se v Plzni pod záštitou Policie ČR konal stejnojmenný workshop pro pedagogy.

Plzeň byla první české město, kde se akce uskutečnila. Následovala Ostrava, včera Praha. Podle režiséra je důležité, aby se učitelé dozvěděli, jak téma domácího násilí uchopit. „Je velmi těžké ho odhalit a oběti často nevědí, na koho se obrátit. Podle průzkumů se přitom stane obětí domácího násilí každá šestá žena a přibývá rodin, kde je pácháno domácí násilí i na dětech,“ upozorňuje Vigner.

Bezdomovci Václavu Dražskému hrozí za znásilnění a další trestnou činnost až 10 let vězení.
Agresivního znásilňovače čeká vězení a poté detence

Učitelé z Plzeňského kraje se na workshopu setkali s ním, se zástupci policie, orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a dalších organizací. „Seznamovali jsme je s příznaky dětí, které zažívají domácí násilí, a jak postupovat. Učitel by neměl takovou situaci řešit sám, ale obracet se na nás nebo na OSPOD,“ konstatuje policejní mluvčí Martina Korandová.

V případech, kterými se policisté zaobírali, převažovalo násilí páchané muži na ženách. „Manžel či druh týrá manželku nebo družku, ale stává se také, že syn týrá rodiče nebo dokonce prarodiče,“ pokračuje mluvčí s tím, že policisté takové situace řeší takzvaným vykázáním až na deset dní, které může soud prodloužit i na šest měsíců. Během této doby nesmí být násilníci doma (přijdou-li si pro osobní věci, pak v doprovodu policie), jinak se dopustí přestupku či trestného činu. „Policisté mezitím pracují s obětí, zajistí ji odbornou pomoc a dál řeší násilníka,“ dodává Martina Korandová.

Bývalé městské lázně na Denisově nábřeží
Primátor jednal o městských lázních s jejich majitelem

Snímek Jakub je schválený Ministerstvem školství a dostupný zdarma. Od loňského října ho už viděli žáci na 2500 školách. Autoři ho dodávají i s metodikou pro pedagogy, jak film zařadit do výuky. Po plzeňském workshopu dojde i na další školy. „Nabídku jsme dostali tento týden a pokud film budeme mít, rádi ho při výuce využijeme. S případem domácího násilí jsme se ještě nesetkali,“ říká například Dagmar Pelesná, preventistka Základní školy ve Zbůchu.