Veřejně svůj nesouhlas s chystaným návrhem vyjádřila vedoucí učitelka mateřinky v Městě Touškově Jarmila Štulcová. „Známe vývojovou psychologii a víme, co udělá odloučení malého dítěte od maminky. V takto nízkém věku není většina batolat emocionálně, sociálně ani jinak připravená. Těžko vyjádří své potřeby, zpravidla nejsou schopná se domluvit,“ odůvodnila. Uvedený názor podpořily téměř všechny její kolegyně.

Zkušenosti s péčí o dvouleté a mladší děti má Irena Cholinská, jež dříve pracovala v jeslích a nyní je ředitelkou 38. MŠ v Plzni na Slovanech. „Chápu, že některé maminky potřebují nastoupit dříve do zaměstnání, ovšem jejich ratolesti změnou většinou trpí. Dvouleté děti potřebují získat jistotu a mít stálejší zázemí. Obvykle nejsou zralé na fungování v kolektivu,“ zdůraznila.

Katedrála sv. Bartoloměje, Plzeň.
Bartoloměje odstrojí, pak získá nový lesk

Shodné stanovisko zastává Michael Burianek, který stojí v čele Základní a mateřské školy v Bolešinech na Klatovsku: „Až na výjimky se děti ani nesnaží hrát si se staršími, ale v naprosté většině se vrhají na dospělou osobu, na kterou se fixují místo matky.“

Mezi signatáři dopisu, jejž inicioval psycholog Marek Herman a speciální pedagog Jiří Halda, je rovněž ředitelka poběžovické mateřinky Lenka Pekárová. Poukázala na vysoké náklady spojené s pořízením vybavení, technickými i stavebními úpravami. „Bude potřeba přizpůsobit toalety, umývárny, sprchy, postýlky, nakoupit jiné hračky, přebalovací pulty a zajistit mnoho dalších věcí. Rozpočty především malých měst a obcí nemívají rezervy, takže to pro ně bude velká finanční zátěž,“ podotkla.

Problém spočívá podle pedagožky též ve velikosti třídy, jež musí být minimálně dvanáctičlenná, a v nedostatku odpovídajícího personálu. „Bude-li počet dětí nižší, budou integrovány do běžných tříd, mezi starší, do prostředí tříd, které jim nebude nikdy plně přizpůsobené,“ upozornila Pekárová.

Novinku v praxi si zatím těžko dokáže představit také ředitelka rokycanské mateřinky U Saské brány Věra Zagorová: „Už teď máme převis zájemců, takže dvouleté děti nepřijímáme. Pokud v budoucnu začneme, musíme navýšit personál, sehnat chůvy. Přijde mi, že současný systém je nastavený dobře.“

Dvě třídy speciálně pro dvouleté děti otevřeli loni v Plzni na Doubravce. „Vrací se zpitvořený model jeslí, který ale není pro děti optimální,“ myslí si ředitelka této 64. MŠ Světlana Cozlová.