Extrémně silný vítr s nárazy až nad 110 km/h je očekáván v pondělí od 6 do 13 hodin, ale už od neděle od 22 hodin až do pondělních 17 hodin platí výstraha pro velmi silný vítr s nárazy nad 90 km/h. Do úterních 20 hodin se pak dá očekávat ještě silný vítr o rychlosti nad 65 km/h. „Jsou očekávána rozsáhlá poškození stromů a lesních porostů, vyvracení stromů, škody na majetku a některých budovách, pravděpodobná jsou i přerušení elektrických vedení. Předpokládá se výrazně ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Předpokládají se i komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení nákladního automobilu. Doporučujeme sledovat vývoj situace na našich internetových stránkách www.chmi.cz a ve sdělovacích prostředcích, sledovat dopravní zpravodajství,“ informuje Český hydrometeorologický ústav.

V sobotu se konalo poslední rozloučení se zavražděným klatovským podnikatelem Jiřím Žabkou. Nejprve se na jeho počest jela spanilá jízda kamionů po městě, poté se konala mše svatá v kostele.
FOTO, VIDEO: Kamiony a slzy, tak vypadalo loučení se zavražděným Jiřím Žabkou

Na výjimečnou situaci upozorňují i železnorudští hasiči na svém facebooku a zároveň radí, co by lidé měli nyní udělat: „Pro Železnorudsko platí, že bude foukat vítr od nedělních nočních hodin do pondělního podvečera s maximem v pondělí dopoledne v nárazech až 130 km/h. Ještě trochu v úterý. Součástí toho mohou být intenzivní dešťové přeháňky a bouřky. Zajistěte si nebo ukliďte volně ložené předměty okolo domů. Podniky by měly uklidit reklamní poutače. Máte-li volně stojící popelnice, zajistěte je. Pozor ve městech a v okolí domů na možné padající části poškozených střech. Nabijte si mobily, powerbanky, zkontrolujte funkčnost svítilen. Nepohybujte se pod stromy a v jejich okolí, nechoďte do lesa na tůry. Rozmyslete se, jestli je nutné abyste někam jezdili. Cesta autem a vlakem může být zbytečný risk, právě kvůli možným padajícím stromům. V případě ohrožení života, zdraví nebo majetku volejte na linku 150 či 112.“

Připravena je také Horská služba Šumava. „Zatím je tady klid. Výstraha platí od večera, tak uvidíme, co se bude dít. Nyní se tak na vše připravujeme, doplňujeme pohonné hmoty a podobně,“ řekl v neděli v poledne člen Horské služby Šumava Martin Kocum, který také doporučil, aby se lidé nevydávali na túry.