V oblasti Vchynice-Tetov se mu totiž podařilo spatřit smečku vlků. Původně si myslel, že jde o dravce, kteří uprchli ze zvířecího výběhu Národního parku Bavorský les poblíž Ludwigsthalu, ale pak se ukázalo, že jde o divoké vlky. Je prvním, komu se je podařilo vyfotografovat.

„Asi patnáct, dvacet kroků ode mne se mihla šedá šmouha. Říkal jsem si, co to může být, a pak jsem viděl, že to je vlk. Pak se objevili další. Pobíhali, z některého byla ve vysoké trávě vidět jen hlava, z jiného oháňka. Když pak odbíhali, viděl jsem průsekem, že jsou čtyři,“ řekl Deníku Kučera a dodal: „Byl to zvláštní pocit. Na jednu stranu to byl velký zážitek, na druhou stranu jsem měl trochu strach.“

Ilustrační foto
U hranic v Bavorsku utekli z výběhu vlci

Jan Dvořák ze šumavského národního parku Deníku potvrdil, že se mladíkovi podařil unikání kousek. „Nejde o uprchlé vlky, ale skutečně o divokou smečku, kterou na Šumavě registrujeme od počátku letošního roku. Je vůbec prvním člověkem, jemuž se je podařilo vyfotografovat. K tomu mu můžeme jen gratulovat,“ uvedl Dvořák. „Je dobře, že je na Šumavě vlčí smečka. Horší zpráva to ale bude pro farmáře. Tady jednoznačně dojde velmi brzy k nějakému konfliktu,“ konstatoval starosta Modravy Antonín Schubert.

Co se týká šestice vlků uprchlých z bavorského zařízení, jsou naživu již jen tři. Jedno zvíře srazil vlak, dvě už byla zastřelena. Zbylí tři stále unikají, jeden je zřejmě v Česku. Bavorsko za informace vedoucí k dopadení neznámého pachatele či pachatelů, kteří otevřeli výběh s vlky, vypsalo odměnu 10 tisíc eur.

Ilustrační foto
VIDEO: Bavorská fotopast zachytila vlčí smečku