K jeho vypátrání výrazně přispěla i vedoucí klatovského psího útulku Miloslava Šeflová, která ho hledala na vlastní pěst. Viníkem je údajně muž ze sociálně slabé rodiny, která žije na Měčínsku. Otázkou ale zůstává, zda vůbec bude stíhán a jaký trest mu hrozí.

Policie zatím šetřila případ jen pro podezření z přestupku, za což by muži hrozila maximálně pokuta, ale to se může změnit. „Provádíme šetření, zda případ nebude překvalifikován z přestupku na trestný čin týrání zvířete. Rozhodne odborné vyjádření,“ řekla Deníku ve čtvrtek policejní mluvčí Dagmar Brožová. K tomu, zda police skutečně už ví, kdo vyhodil štěňata na pole, se nechtěla vyjadřovat.

Deník navštívil rodinu, která je podezřelá z toho, že má čin na svědomí. V polorozpadlém domě, kolem něhož běhala spousta zvířat včetně několika psů, jsme ale dotyčného muže nezastihli. „Není doma,“ řekla mladá slečna, vykloněná z okna. I když na ní i na chlapci, stojícím před domem, bylo vidět, že je příjezd auta s logem Deníku příliš nepřekvapil, jakoukoli účast na odporném činu popřeli. „My s tím nemáme nic společného. Nám se narodila jen tři štěňátka, všechna mrtvá. Tak jsme je zakopali,“ řekla dívka.

Jedenáct štěňat bylo na poli nalezeno 19. června. „Když se štěňátka, která pochází nejspíše ze dvou vrhů, našla, bylo jich pět už mrtvých. Šest přeživších, z nichž dvě byla ještě slepá, jsme zachránili. Bylo to hodně náročné, ale podařilo se, i když vyhráno ještě není,“ řekla Deníku Šeflová, díky jejíž péči drobečkové žijí. Byl o ně velký zájem, všechna už jsou zamluvená. „Jsou to lidé, kteří se byli na ně osobně podívat. U všech je záruka, že se o ně budou dobře starat,“ uvedla Šeflová. Nejen pro tato štěňátka, ale i pro další pejsky by útulek potřeboval deky a povlečení, kterých má velkou spotřebu.

Sraz škodovek v Běšinech 2018.
FOTO: Do Běšin přijelo na sraz 230 škodovek