Nehoda byla naštěstí jen cvičením, zkouškou, která měla prověřit schopnosti a spolupráci 108 hasičů, zdravotníků a policistů. Simulovaná nehoda plně obsazeného autobusu a osobního auta stala ve čtvrtek večer na silnici u Dolního Metelska.

Hasiči z Domažlic, Horšovského Týna, Staňkova a Bělé nad Radbuzou museli zachránit zraněné, kříčící i panikařící figuranty z převráceného autobusu a vystříhat posádku z havarovaného osobního auta. Cvičný zásah působil dostatečně realisticky a dramaticky právě i díky figurantům.

„Kde mám strejdu? Kde je?" pobíhal mezi záchranáři zmatený muž. Další z cestujících se dovolával pomoci „Hilfe! Hilfe!" a když hasiči zachraňovali řidiče autobusu, vrhal se k němu další zakrvácený cestující: „To zavinil on! Řídil opilej! Ať to každej ví!"

Jedním z figurantů v autobusu byl Pavel Prošek z SDH Horšovský Týn. „Byl to zvláštní pocit sedět v úplné tmě a čekat, co se bude dít, a kdy se dostanu ven," řekl.

Zdravotníci vyproštěné figuranty okamžitě ošetřovali. Lehce zraněné odvážely sanitky do Domažlické nemocnice. K dispozici byl i záchranářský vrtulník, který vážně zraněné transportoval do FN v Plzni. Zdravotníci měli k dispozici i vyhřívaný stan.

Zkouškou prošel i zdravotnický personál v Domažlické nemocnici, kam v sanitkách mířila většina zraněných figurantů.

„Tato mimořádná událost byla specifická v tom, že na na chirurgické ambulanci došlo k mísení dovážených figurantů a skutečných pacientů. Vše proběhlo hladce díky profesionálnímu přístupu všech pracovníků napříč celou nemocnicí," popsala situaci hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Barbora Boučková.

„Cvičení se zúčastnilo 40 figurantů a 108 cvičících. Spolupracovalo i město Horšovský Týn, které mělo za úkol poskytnout ubytování účastníkům nehody, kteří vyvázli bez zranění," řekl ředitel domažlického pracoviště profesionálních hasičů Václav Petržík s tím, že cíle cvičení byly naplněny, ale hodnocení bude na rozhodčích, kteří počínání složek integrovaného záchranného systému sledovali.