„Jedná se o přesné mistrovské repliky korunovačních klenotů, které jsou od originálu k nerozeznání,“ informoval produkční výstavy Petr Lukas. „Pravé klenoty se vystavují pouze na Pražském hradě jednou za pět až deset let. Výstava tedy vznikla proto, aby si lidé ve všech krajích mohli bez front a čekání klenoty prohlédnout,“ pokračoval Lukas. Autorem replik klenotů je šperkař Jiří Urban, který je vyráběl ze stříbra pozlaceného nejryzejším zlatem. „Drahokamy a perly jsou vyrobeny ze skla, protože není možné na celém světě sehnat identické stejně velké a barevné drahocenné kameny,“ dodal Lukas. Výstava je putovní, repliky se stěhují po českých kulturních památkách a galeriích. První letošní zastávka je právě v sále jízdárny zámku Kozel. Podle Lukase je výhodou Kozlu bezbariérový přístup, a tak mohou výstavu navštívit také starší nebo invalidní lidé.

„Letos jsme se domluvili s panem Lukasem, protože jsme chtěli do našeho portfolia zařadit historickou výstavu a korunovační klenoty jsou velice atraktivní,“ sdělil kastelán Jan Polívka. Podle Lukase je o výstavu obrovský zájem a od roku 2015 ji shlédlo několik set tisíc lidí. Návštěvníci byli nadšení. „Přijeli jsme sem vyloženě za klenoty, jsou nádher-né,“ uvedla Pavlína Valentová z Protivína. Návštěvník Miloslav z Medového Újezdu byl výstavou unešený. „Rozšířil jsem si obzory i o další věci, které se týkají naší historie,“ pověděl Miloslav.

Expozice láká do 23. června a lidé si mohou prohlédnout také třeba repliky středověkého oblečení a obuvi, dobové zbraně nebo miniatury korunovačních klenotů vyrobených z plechovek od nápojů nebo ze dřeva.

Zelený čtvrtek - mše v kostele Nanebevzetí P. Marie
FOTO: Biskup myl věřícím nohy