Podepřen 800 železnými stojkami otevřel včera na Americké ulici v budově někdejšího Prioru svůj obchod řetězec Lidl. V patře nad ním lze koupit zejména výprodejové zboží sportovního Hervisu.

Firmy obsadily část obchodního prostoru, který vloni v říjnu opustilo Tesco.

David Vávra navrhl Chrástu kříž a altán.
David Vávra navrhl Chrástu kříž a altán

Časem půjde ale stejně budova k zemi a uvolní místo pro stavbu nové městské čtvrti. „Nynější návrat obchodů určitě pomůže oživení spodní části Americké ulice, byť dočasně. Alespoň na čas se sem vrátí normální život,“ poznamenal Tomáš Jícha, zástupce společnosti Ameside, která objekt od Teska koupila.

„Jsem ráda, že se tu dá zase nakupovat. Přijedu vlakem do Plzně a pusto prázdno. Tímhle je to trochu zlepšené,“ řekla Jana Trojancová.

Obsazené je tedy přízemí a první patro. Suterén, kde se dřív prodávala drogerie, je prošpikován kvůli nosnosti stropu podpůrnými sloupy. „Pět set je těch menších, tři stovky vysokých,“ říká správce budovy. Jinak je suterén opuštěný, stejně jako poslední patro. Vyklizený prostor s okny zakrytými staženými žaluziemi a zapomenutým nápisem Plaťte zde! vyvolává vzpomínky na lepší časy letos padesátileté budovy.

Ilustrační foto.
Dolní Lukavice dokončuje průtah

„Místem, kde stojíme, povede v budoucnu ulice,“ ukazuje Tomáš Jícha z okna mezipatra na díru po Inwestu, v níž parkují desítky aut. Čtvrť, která má mít kromě multifunkčních budov i veřejná prostranství, protnou i dvě ulice. „Jedna povede od lávky nad Radbuzou k Sirkové ulici a druhá z ulice U Lázní k Americké,“ vysvětluje Jícha.

Kdy se po nich lidé projdou, je otázkou několika příštích let. Dům kultury Inwest byl zbourán před šesti lety v dubnu 2012.

Kateřina M. u soudu
Za surovou vraždu novorozence hrozí matce doživotí

Z obchoďáku bude ulice

Zástupce společnosti Ameside Tomáš Jícha potvrzuje, že někdejší Prior se časem zbourá.

Jak dlouho se tu bude prodávat? Počítáte s budovou i do budoucnosti?
Upřímně řečeno, ne. Tímto místem bude procházet nová ulice. Bude tu stát nová městská čtvrť s novými budovami a do té doby tady chceme udržet obchod, alespoň provizorně.

Kdy představíte první vize toho, jak bude nová čtvrť vypadat?
V příštích měsících, někdy v létě.

Jak dlouho odhadujete, že tu bude Prior ještě stát? Měsíce, nebo roky?
To nevím, asi spíš roky.

V jakém stavu budova je?
Odpovídá stavu svého stáří, není v dobrém technickém stavu. Museli jsme celé přízemí podepřít asi 800 stojkami, abychom zvýšili nosnost stropu. Musí udržet tisíc kilogramů na čtvereční metr.

Je to tu vůbec bezpečné?
Ano, uvědomte si, že tehdejší normy něčemu odpovídaly a ty dnešní jsou daleko přísnější. Proto ta opatření.