Zvládli to. Hokejisté Škody Plzeň porazili v pátečním souboji  prvního s druhým  hradecký Mountfield 3:2 a jsou blízko zisku Prezidentského poháru pro vítěze základní části extraligy.

Po výhře ve šlágru 43. kola Indiáni zvýšili svůj náskok před rivalem z východu Čech na 11 bodů a do konce zbývá už jen osm zápasů (odehráno je celkem 44 utkání).

Ilustrační foto.
Přeštice hrají na Senku se Zručí. Tachov přivítá Petřín

Vítězný gól v páteční bitvě vstřelil ve druhé třetině v přesilovce Indrák, který se do plzeňské sestavy vrátil po nemoci.

V první třetině doháněla Škodovka dvakrát náskok soupeře. Už ve čtvrté minutě po zaváhání domácí obrany trefil odkrytou branku hradecký střelec Bednář.

Domácí ale následně vystupňovali svůj tlak, olympionik Mertl zpoza branky nabíjel a Kantner ranou k tyči překonal Pavelku. Dál se hrál atraktivní hokej. Indiáni se poté ocitli v oslabení, přes dva  beky se ale k zakončení protlačil Mertl,  atakovaný však neuspěl.

FC Viktoria Plzeň – Red Bull Salcburk 0:5
Viktoria je doma, v neděli ji čekají Holoubkov a Mladotice

Škodovka také výborně bránila, přestála i následnou výhodu hostů, vzápětí při dalším signalizovaném  trestu už však inkasovala. Ranou přes obránce se prosadil Berger. V závěru třetiny si však přesilovku zahrála také Plzeň a v čase 19:15 kombinaci na jeden dotek zakončil gólem další olympionik Gulaš. 

Nejproduktivnější hráč extraligy byl také u prvního domácího zásahu a měl podíl i na třetí brance Indiánů, který byl nakonec vítězný. 

V 26. minutě doputoval puk po ose Gulaš, Kracík až k Indrákovi, který povedenou střelou zápěstím nedal Pavelkovi šanci a brankáře vyhnal na střídačku. Místo v hradecké svatyni zaujala jednička Rybár, ale mnohem víc se musel otáčet jeho protějšek Svoboda.

Dominik Kubalík
Jsem moc rád, že vyšla Plzeň, říká Tomáš Kubalík

Plzeňský kotel na deset minut ztichl, na protest proti svazovým sankcím za vulgární skandovaní příznivců. Pak se znovu hlasitě ozval a slušně tlačil svůj tým za výhrou.

Naopak hosté se snažili srovnat, ale Svoboda skvělými zákroky jako tolikrát předtím tým podržel.
Mountfield to zkoušel až do konce, ale výborně bránící Indiáni už těsný náskok uhájili a s téměř vyprodanou arénou slavili cenné vítězství.

ŠKODA PLZEŇ – MOUNTFIELD HK 3:2 (2:2, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Kantner (Mertl, Gulaš), 20. Gulaš (Kratěna, Moravčík), 26. Indrák (Kracík, Gulaš) – 4. J. Bednář (Džerinš, Graňák), 16. Berger (Dragoun).

Rozhodčí: Fraňo, Šír – Frodl, Komárek.

Vyloučení: 3:5.

Využití: 2:0.

Diváci: 7 401.

HC Škoda Plzeň: M. Svoboda – D. Sklenička, Jones, J. Kindl, Čerešňák, Moravčík, L. Kaňák – Kantner, Mertl, Gulaš – Schleiss, Kratěna, Pour – Kracík, Indrák (A), T. Kubalík – D. Kindl, Hollweg, Kodýtek. 

Mountfield HK: J. Pavelka (26. Rybár) – Čáp, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Gregorc. – J. Bednář, Džerinš, Cingel – Vopelka, Koukal, Červený – Köhler, Dragoun, Berger – R. Pavlík, Kukumberg, Zigo.

Hlasy trenérů po utkání 43. extraligového kola Plzeň - Hradec 3:2  

Jiří Hanzlík (Plzeň): Hradec vstoupil do utkání lépe, ale od druhé třetiny už to byl vyrovnaný duel. Rozhodovalo se v přesilovkách. Využili jsme dvě a naopak jsme ubránili silné hradecké přesilovky. To byl rozhodující faktor. Tabulku vedeme o 11 bodů a byla by už škoda nechat si první místo po základní části uniknout. Ale ještě nějaké zápasy nás čekají a nic nejde dopředu předvídat.

Tomáš Martinec (Hradec Králové): Utkání začalo ve vysokém tempu a celkově sneslo nejpřísnější měřítka. Dobře jsme začali, dali první gól a vedli jsme ještě 2:1, jenže soupeř v poslední minutě v přesilovce srovnal a a na začátku druhé části se dostala Plzeň do vedení rovněž v početní výhodě. Právě přesilovky zápas rozhodly. Plzeň dvě využila, my ani jednu. Ve třetí třetině už jsme neměli sílu přejít přes dobrou obranu Škodovky a zvrátit utkání. Plzeň je velmi blízko k Prezidentskému poháru a nemyslím si, že by už o něj přišla.

FC Viktoria Plzeň – Red Bull Salcburk 0:5
Viktoria je doma, v neděli ji čekají Holoubkov a Mladotice