Skloubit studium vysoké školy a práci se chce pokusit většina budoucích studentů vysokých škol. Vyplývá to z nejnovějšího výzkumu, podle kterého počítá s přivýdělkem 86 procent uchazečů z kraje.

Pro Západočeskou univerzitu (ZČU) to znamená jediné: pokud chce přilákat, ale i udržet studenty, musí důraz na praxi a možnost práce při studiu výrazněji začlenit do svých programů.

Sudie ZČU je výjimečná. Výzkumníci se ptali studentů posledních ročníků na všech středních školách v jeden okamžik, tedy podobným způsobem, jakým například probíhá sčítání lidu. Výzkumný tým navštívil všechny střední školy v Plzeňském kraji a vybrané školy v kraji Karlovarském. Snažil se tak postihnout oblast, odkud přichází nejvíce studentů.

Farář kostela sv. Bartoloměje Emil Soukup.
Katedrála se už odstrojuje. Lesk se jí vrátí do dvou let

„Podařilo se nám oslovit skutečně obrovské množství mladých lidí na 68 středních školách. Celkem jsme vyhodnocovali 2831 dotazník, což je dvakrát více, než vyhodnocovali v podobném výzkumu například ve Velké Británii,“ řekl člen výzkumného týmu z katedry sociologie ZČU František Kalvas.

Jedním z nejdůležitějších zjištění je, že ze studentů, kteří ve vzorku uvedli, že chtějí dále pokračovat ve studiu na vysoké škole (bylo jich celkem 2055), celých 86 procent počítá s nějakou formou práce. „Jen 5 % uvedlo, že chce pouze studovat a soustředit se na studium,“ sdělil vedoucí výzkumného týmu Jan Váně.

DOPLŇOVALA ZBOŽÍ

Potvrzuje to i Tereza Radoušová, která dokončila studium elektrotechnické fakulty ZČU v roce 2012. V nižších ročnících pracovala pouze o letních prázdninách. „Ve vyšších jsem pak jezdila po nocích doplňovat zboží a dělat inventury,” uvádí. Vydělala si několik tisíc měsíčně. „Sloužily mi jako kapesné,” uvádí. „Na doktorandském studiu jsem už začala dělat na částečný úvazek v oboru ve firmě Hutchinson,” dodává.

Plzní prošel průvod Pilsen Pride.
Homosexuálové startují festival

Trend pracujících studentů potvrzuje i pracovní agentura Randstad v Plzni. Podle jejich informací studenti během semestru shánějí brigádu, kterou skloubí s rozvrhem. Přes prázdniny si hledají fyzicky a časově náročnější práce, které jsou lépe placené.

Jiří Šolc