O stovky milionů korun přijdou obce v Plzeňském kraji kvůli vládnímu kompenzačnímu bonusu, který má podnikatelům pomoci zotavit se z koronavirové krize. Stát bude totiž bonus vyplácet z financí určených pro kraje a obce. Starostové jsou nešťastní, rozhodnutí vlády pro ně znamená značné omezení investic.

Pozdržet větší projekty budou muset například v Klatovech. Podle starosty Rudolfa Salvetra odhaduje vedení města finanční výpadek na více než 50 milionů korun. „Pro nás tyto finance představují zhruba 11 až 12 procent ze základního rozpočtu. My ale investice zastavit nechceme, znamenají podporu lokální ekonomiky,“ vysvětlil starosta.

Kvůli stavbě městského okruhu budou zavřeny komunikace u Radčic.
Kvůli stavbě okruhu je zavřená silnice mezi Radčicemi a Křimicemi

ZRUŠENÉ AKCE

„Musíme si rozmyslet, jaké investice jsou prioritní. Zřejmě pozdržíme výstavbu bytů v bývalé vojenské ubytovně. Chtěli jsme opravit prostory bývalé porodnice, kde mělo vzniknout zařízení pro starší a nemocné občany za 160 až 200 milionů korun, to ale v dnešní situaci nepřichází v úvahu. Musíme být obezřetní, výpadek očekáváme i příští rok,“ uzavřel Salvetr.

Opasky si budou muset utáhnout také v Domažlicích, kde některé investiční akce zruší úplně. „Musíme seškrtat celkem 42 milionů korun a to ještě není konečný stav. Zrušili jsme například opravu parkoviště nebo rekonstrukci chodníků. Některé rozjeté akce financované z dotací ale zastavit nemůžeme. Když je přesuneme na příští rok, navýší se nám výdaje na další období. Navíc už máme investiční rezervu na příští rok vyčerpanou,“ informoval starosta Domažlic Zdeněk Novák.

Strážníci našli mezi bezdomovci nezletilou dívku.
Nezletilá dívka se pohádala s bratrem a přespala mezi bezdomovci

VODOVODY NEBUDOU

„Myslím si, že tento krok vlády není dobrý. Větší města to ještě nějak přežijí, ale malé obce na tom budou špatně. Neudělají už ani vodovody nebo chodníky,“ dodal Novák s tím, že Domažlice mají naplánovanou demolici několika budov na Čerchově. „S tímto rozpočtem se to však stává nereálným,“ poznamenal Novák.

Plzeň by měla přijít zhruba o 114 milionů korun. Městský obvod 2 Plzeň-Slovany musel zastavit investiční akce a také snížit provozní výdaje. „Zastavili jsme rekonstrukci vnitrobloku Francouzská -Brojova ve výši 8 milionů korun, obytné zóny U Stezky za 3,5 milionu. Byl snížen i objem platů o 700 tisíc a pozastaveny participační projekty ve výši 500 tisíc korun,“ řekl starosta obvodu Lumír Aschenbrenner.

Podle starosty Tlučné na Plzeňsku Jana Opla je to pro obce velký zásah. „Je nespravedlivé, když obce dobře hospodařily, připravily si projekty a teď přijdou o peníze. Bohužel také musíme odložit několik projektů,“ zhodnotil Opl.