Další a tolik očekávaná vlna rozvolnění je tady. Od příštího týdne nebudou muset lidé mrznout na zahrádkách hospod a restaurací, kterým vláda povolila otevřít už i interiéry.

Většina hospodských už je natěšena. „Nemůžeme se dočkat. Otevřeme jednoznačně všechny naše hospody. Na tento okamžik jsme se připravovali celý lockdown,“ řekl Luboš Kastner, garant gastro oboru v rámci Asociace malých a středních podniků a živnostníků a spolumajitel sítě restaurací Hospodska, která v Plzni provozuje Potrefenou Husu, Plzeňku, Lékárnu, Sokolovnu Bolevec a Kozlovnu. „Máme natištěná nová meníčka a zavedli jsme spoustu novinek, na které se zákazníci mohou těšit," dodal Kastner.

Až po prázdninách plánuje naopak otevřít majitel Restaurace Cardinal Club Michal Balda. „Vláda nám sice dovolila otevřít, ale jsou tam zase nějaké restrikce, které nemám chuť řešit. Proto otevřeme až v září,“ zhodnotil.

Adaptaci románu Kena Keseyho Vyhoďne ho z kola ven, jehož slávu umocnil film Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem, uvede v sobotu 29. května poprvé baletní soubor Divadla J. K. Tyla V Plzni. Rebela McMurphyho v ní zvtárnil Ricahrd ševčík (vpředu).
Na Malé scéně bude poprvé tančit nezkrotný McMurphy ze známého románu

Otevřít ale však plánuje Václav Jandoš z restaurace Klatovský dvůr v Klatovech. "Jsme moc rádi, že se konečně otevře i vnitřek. I když máme terasu, tak v tomhle nepříznivém počasí je určitě lepší, když budou moci lidé už i dovnitř," řekl Jandoš.

Například restaurace Beránek v Klatovech neotevře, jelikož začali bourat tamní terasu kvůli nové a rovněž se tam v současné chvíli dělá rekonstrukce komunikace. Tam plánují otevření až na 14. června. Mírně skeptický je k rozvolňování i provozovatel klatovského hostince Poprda Martin Ouda. "Nemyslím si, že rozvolňování bude znamenat, že se hned všichni nahrnou do hospod. Ale uvidíme, jak to bude vypadat," uvedl Ouda.

Ředitel Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané Jiří Plevka je za pondělní otevření vnitřních prostor hospod a restaurací rád. "Konečně přibydou zákazníci, kteří mohou nakupovat. Ale otázka je, jak moc se budou zákazníci do hospod vracet. Určitě budou ještě nějakou dobu panovat obavy ze setkávání více lidí, zvláště asi u starších osob," řekl Deníku. Jak dodal, váží si statečnosti lidí, kteří si v mizerném počasí uplynulých dní našli cestu na terasy restaurací. "Zaslouží si obdiv, že dokázali sedět venku a jíst chladnoucí jídlo. Teď už se konečně najíme v teplejším a důstojnějším prostředí," uvedl Plevka. Pivovar v Chodové Plané otevře prozatím jednu restauraci, Starou Sladovnu. "Od začátku července bychom pak chtěli otevřít restauraci Ve Skále, ale záleží hodně na tom, jak se rozběhne turistický ruch," dodal Plevka.

Festival nového divadla a performance.
Začal festival Nastevřeno. První představení bylo na ulici před Moving Station

Otevřít v podstatě ze dne na den je podle Michaely Podestát Hrbáčkové, která je provozní restaurace Chodská chalupa na Domažlicku, nereálné. „Nemáme žádné zásoby, musíme vše objednat a také nachystat. První zákazníky přivítáme až ve čtvrtek,“ nastínila. Dosud u restaurace nefungovala ani předzahrádka, a to především kvůli špatnému počasí. „Chceme lidem nabídnout komfort. Ne aby jim byla zima, pršelo na ně a rychle jim vystydlo jídlo,“ sdělila provozní. Dlouhé měsíce, kdy měli kvůli opatřením proti šíření koronaviru zavřeno, přečkali především díky finančním zásobám. Ačkoli je Podestát Hrbáčková ráda, že restaurace začne opět fungovat, obává se podzimu. „Přes léto se rozvolní, na podzim se situace zhorší a znovu padnou restrikce,“ odhaduje.

Majitel rokycanské pivnice U Chmelířů Zdeněk Chmelíř zůstává nohama na zemi: „Těch příkazů a nařízení jsem za poslední rok prožil tolik, že ještě počkám na oficiální vyjádření,“ řekl.