„Je to kvůli vyhlášce o nočním klidu, která upřednostňuje pouze akce pořádané Městem Domažlice a MKS Domažlice, kdy získávají tyto instituce monopolní postavení a díky nejnižší dotaci ze strany Města Domažlice v sedmileté historii festivalu, je letošní ročník Domažlického Kulturovaru v ohrožení,“ domnívá se organizátor.

„Díky nové vyhlášce jsme byli nuceni uspořádat festival v termín konání Chodských slavností. Do tohoto termínu jsme však novou vyhláškou tlačeni, protože ta určuje, že v termínu slavností neplatí noční klid od 22:00. V jiný termín podle ní nemůžeme ani zažádat o výjimku z nočního klidu, kterou jsme poprvé a naposled získali minulý rok, kdy proběhl nejúspěšnější ročník festivalu, na který přišlo 1500 lidí a hudební produkce trvala do 24:00,“ popisuje organizátor.

Zastupitelé odhlasovali dotaci 18 819 korun.

„Příspěvek byl snížen z důvodu, že se festival koná ve stejném termínu jako Chodské slavnosti a také kvůli nedostatkům ve vyúčtování loňského ročníku, které nalezl kontrolní výbor,“ uvedl Vlastimil Konrády, šéf výboru pro kulturu a cestovní ruch, který zpracovává žádosti o dotace a připravuje podklady pro zastupitele, kteří o nich definitivně rozhodují.

„Vyhlášku jsme museli přijmout na základě změny legislativy. Výsledkem je, že výjimky o posunutí začátku nočního klidu, o kterých mohla dříve rozhodovat rada, jsme museli nahradit zmíněnou vyhláškou. To není nic, z čeho bychom měli radost,“ konstatoval na zasedání zastupitelstva místostarosta Zdeněk Novák. Změnu si vynutila loňská novela přestupkového zákona, která stanovila, že obce a města nebudou moci průběžně podle potřeby udělovat výjimky na rušení nočního klidu po dvaadvacáté hodině. Vloni ještě stihli domažličtí radní schválit výjimky kromě Kulturovaru i pro ohňostroj při výročí firmy Kovobel.

Pořadatelé Kulturovaru spustí v nejbližších dnech na internetu akci pro zasílání dobrovolných příspěvků do letošního rozpočtu. pro příspěvkovou akci natočili upoutávky se známými osobnostmi z oblasti kultury a s umělci, kteří na Kulturovaru v předcházejících ročnících vystoupili.

Pohádková procházka v Chodské Lhotě
FOTO: Děti z Chodské Lhoty potkaly Karkulku i Rumcajse