„Jsem rád, že můžeme takovýto dárek nadělit právě lvům. Jsou jedním z největších lákadel naší zoologické zahrady. Ta je chová od roku 2002, přičemž už pátým rokem se daří lvy v naší zoo odchovávat. Tento projekt mě těší o to více, že v uplynulém týdnu bylo půl roku nejmladším lvím odchovancům zoo, lvíčatům Fazanovi a Faridě, jejichž kmotry jsem se stal,“ uvedl první náměstek primátora Roman Zarzycký.

Kolem expozice lvů se nacházejí informační objekty a také vyhlídky, ze kterých mohou návštěvníci šelmy pozorovat. "Naším záměrem je tyto doplňkové objekty koncipovat jako objekty v berberském stylu s doplňkovými informacemi pro návštěvníky o kultuře a také o tom, jaký vliv měl právě lev berberský na tuto kulturu. Přesahem této myšlenky je část věnovaná informacím o výskytu lva v českých dějinách a české heraldice,“ doplnil Zarzycký.

S tenkýma nohama je problém, nejlepší je hroch či medvěd, tvrdí ledový sochař

Lvi berberští jsou v Plzni chováni od roku 2002, kdy vznikl stávající výběh. Do té doby v zoo žili pouze lvi pustinní neurčeného poddruhu v klecích a od roku 1974 nedošlo k odchovu. Lvi berberští se v Plzni množí od roku 2016. Dosud bylo odchováno osm mláďat. Nejmladším, Fazanovi a Faridě, bylo 4. února 2021 půl roku a žijí nyní spolu s rodiči Matesem a Tamikou. „Odchovaní lvi jsou například ve Francii ve třech různých zoo, v rakouském Herbersteinu, kde se již prvorozená Amira rozmnožuje a také v Zoo Chleby,“ dodal mluvčí zoo Martin Vobruba.