„Plzeň byla naše volba číslo jedna. O změně jsme neuvažovali,“ říká Radka Váchalová, producentka Malých lásek, pořadu televize Nova z žánru dokureality. První sérii natočila Nova na Gynekologicko- porodnickém oddělení Fakultní nemocnice v Plzni loni a osm dílů Malých lásek vysílala od 23. srpna. Letos se sem štáb vrátil.

Seriál, který nebyl vysílán v hlavním čase, totiž patřil k nejsledovanějším pořadům v kategorii dokumentů. V průměru ho sledovalo 711 tisíc lidí. Televize Nova se proto rozhodla pustit se do druhé série se stejným týmem a ve stejné porodnici. V Plzni má naplánované natáčení od 26. ledna do 26. března.

ZPÁTKY V ČASE. Od poloviny března se mohou děti zúčastnit zážitkové dílny Ve škole před stol lety na statku Lüftnerka. Na snímku je kurátorka výstavy Kateřina Misíková.
Výstava prozradí, jak se učilo před sto lety

OSLAVA ŽIVOTA

„Hlavním námětem Malých lásek je oslava života, chceme zachytit okamžik zrození. Samozřejmě je to porod, nejde nám však o bolest, krvavé scény, ale o ony pozitivní emoce. Těch negativních je v televizi i tak dost,“ připomíná Radka Váchalová a mluvčí projektu Martina Vrňáková doplňuje: „Všechny příběhy začínají příjezdem maminky a jejího doprovodu do porodnice a končí porodem.“

Štáb televize Nova je v porodnici plzeňské nemocnice nepřetržitě dva měsíce. Má vyčleněny dvě místnosti, v jedné je umístěna režie s technikou včetně monitorů, které ukazují, co kamery snímají, druhá menší slouží jako serverovna pro úschovnu veškerých dat. Vždyť loni štáb natočil 1344 hodin materiálu, který pak zpracoval do osmi pětačtyřicetiminutových dílů.

V porodnici je umístěno celkem třicet čtyři kamer. „Jsou u recepce, na části chodeb, na dvou ze šesti porodních pokojů a na jednom operačním sále pro případ, že maminka, která se do natáčení přihlásila, by musela podstoupit porod císařským řezem.

Ilustrační foto
Rakovina prsu: ročně čtyři sta nových pacientek

„Lidé často mívají pocit, že maminka rodí a okolo ní je štáb cizích lidí s kamerou. Tak to vůbec není. Vše máme připraveno tak, že maminka se štábem téměř vůbec nepřijde do styku,“ upozorňuje Martina Vrňáková. „Jen při příchodu na recepci jí i jejímu doprovodu připevníme na paže mikroport na snímání zvuku,“ popisuje Radka Váchalová. Pak jde maminka i s doprovodem na porodní pokoj, v němž jsou zapnuté kamery a kde se o ni stará zdravotnický personál, který se účastní natáčení a má také mikroporty.

Štáb sídlí v oddělené části porodnice, nenarušuje její chod a maminky, které se do natáčení nepřihlásily, o lidech z televize vůbec nevědí. „Jen občas točíme krátké rozhovory s lékaři nebo porodními asistentkami na chodbě. Vysvětlí třeba to, co se dělo na sále, nebo upřesňují některé lékařské termíny,“ uvádí Radka Váchalová.

STÁLE SE LZE PŘIHLÁSIT

Maminky se k účasti na Malých láskách mohou stále ještě hlásit. „Pokud jde o porody, nic se nedá naplánovat, a tak se stalo, že asi dvacet přihlášených maminek porodilo ještě dříve než jsme začali natáčet,“ říká Radka Váchalová s tím, že hledají maminky s termínem porodu do konce dubna. Ženy se mohou hlásit na e-mailu malelasky@nova.cz nebo telefonu 724 670 766. Odměna za natáčení je třicet tisíc korun.

Ilustrační foto
Slovany chtějí delší dráhu pro bruslaře

„Na základě zkušeností z minulého roku mohu říci, že peníze nebývají hlavní motivací, proč se maminky chtěly natáčení zúčastnit. Pohnutky mohou být různé. Hodně maminek a jejich partnerů chtělo mít moment zrození zdokumentovaný. V českých porodnicích se totiž nesmí natáčet, jen fotit, takže naše natáčení je jedinečná příležitost pro rodinu mít takto důležitý okamžik zdokumentovaný a třeba se pak poté, co odezní bolest, podívat na to, jak poprvé na miminko reagoval tatínek,“ uvádí Radka Váchalová. Svou motivaci, proč se natáčení účastní, prozradila i porodní asistentka Pavlína Bohůnková: „Dělám tuhle práci už osmadvacet let a mám ji hodně ráda. Není to stereotypní práce a máme u nás dobrou partu. Doufám, že tohle všechno bude v Malých láskách vidět. Dívala jsem se na několik dílů první série a líbilo se mi, jak byly zpracovány.“

Televize Nova se vrací i k rodinám, které se natáčení zúčastnily loni. „Máme online projekt Jak se vede, Ma-lé lásky? Představujeme v něm další osudy rodin první série,“ uvádí Martina Vrňáková, s tím, že to, jak rostou loňské Malé lásky, mohou diváci sledovat na webu televize Nova.

Ilustrační foto
Plzeňská MHD letos spolkne až 870 milionů korun