V pondělí 26. října nás opustil miláček návštěvníků plzeňské zoo. Téměř čtyřicetiletého medvěda Pištu utratili veterináři.

"Jeho vleklé zdravotní problémy spojené s extrémně vysokým věkem se v posledních dvou dnech zhoršily natolik, že nebyl schopen chůze a další pohyb mu činil také značné potíže a i přes intenzivní snahu veterinářů se jeho stav trvale zhoršoval," uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. "Po zralém rozhodnutí musel přistoupit tým veterinářů a chovatelů plzeňské zoo k utracení Pišty," pokračuje Vobruba.

Dle dostupných informací byl Pišta s věkem 39,5 roku nejstarším medvěděm v republice. "Narodil se počátkem rok 1981 v zoo Hluboká nad Vltavou, jako 1. generace po rodičích z Rumunska (Karpat). V létě téhož roku přesídlil s partnerkou Mištou do Plzně, kde žil do léta 1998 ve známé kleci v přední části zahrady. Celkem 5x byl otcem dvojčat. V lesním hektarovém výběhu se postupně setkal s dalšími 8 medvědy, dokonce na čas se svými rodiči, sourozenci i synovci a neteřemi. Poslední dobou byl od mladších medvědů oddělen, protože měl díky pokročilému věku již pohybové problémy," provádí životem Pišty mluvčí plzeňské zoo. V zahradě tak zbývá trio medvědů - Miky (1993) a Eliška a Honza (2003).

V plzeňské zoo jsou starší než Pišta pouze želva matamata třásnitá (1973), krokodýl čelnatý (1974) a plameňáci chilští (1975). "Šanci dosáhnout podobného nebo vyššího věku mají ze savců zejména šimpanzi a nosorožci. Ze třídy savců byl medvěd Pišta posledním pamětníkem klecí a vzhledu zoo před proměnou do současného stavu," dodal Vobruba.

Budovy Lékařské fakulty v Plzni - Procháskův ústav.
Lékařská fakulta si připomíná výročí, oslavy musí odložit