„Výborný,“ pochvaluje si Jitka Hlávková vonící boršč, na který si před chvílí vystála frontu u stánku Fresh bistra Kantýna. Je to jeden ze třinácti stánků, u nichž se v rámci letošního ročníku Festivalu polévky kouří z kotlů nad ohništi. Festival se letos přestěhoval a náměstí Republiky vyměnil za nádvoří pivovaru. Jinak ale vše zůstalo při starém – od pestrého výběru přes spokojené kuchaře po spokojené zákazníky.

Polévek bylo dvacet. Klub Malých Pivovarů vařil kulajdu a francouzskou cibulačku, Šach Mat moravskou zelňačku, Fantova rybárna lososový krém, rybí česnečku i gulášovku, Bento House polévku Pho Ga, U Fugiho zase Tom Yum, Supa Supa mexickou z paprik, El Cid rajčatovo-zázvorovou a mořskou, Slunečnice česnečku a italskou zeleninovou, Bistro Satyr srážkovou z hlívy a indickou rajčatovou, Restaurace Oktan fazolačku a Fitkoření gulášovou a špenátovou. Zach's cafe Lucca připravilo řepačku a kromě ní ještě jednu polévku, která na seznamu nebyla. „Je to pivní polévka, zdálo se nám, že se do areálu pivovaru hodí. Patří do ní pivo, zeleninový vývar, kysaná smetana , vajíčko, kardamon, skořice, čedar a krutony. Dočetli jsme se, že vyžene každou nemoc,“ popsala Marta Zoubková.

Návštěvníci mohli jako vždy také hlasovat pro polévku, která jim nejvíce chutnala. Vyhrála moravská zelňačka s uzeným masem a lesními houbami s petrželovým pestem z kuchyně Šach Mat.

Polévkový svátek byl předehrou multižánrového festivalu Živá ulice, jehož hlavní program se v Plzni bude konat od 11. do 20. srpna. Na další Festival polévky dojde 3. září.

Zadní trakt nově opraveného domu na náměstí Republiky 24.
Račte vstoupit, zvou plzeňské dvorky